Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 31 2010

Διπλή… γλώσσα ή δεύτερες σκέψεις για το χρέος…

Μπορεί για την κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα διαβεβαίωνε και ο υπουργός Οικονομικών (σε συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία"), να μην υφίσταται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.

Ωστόσο, μία δήλωση του Θ. Πάγκαλου, αντιπροέδρου της κυβέρνησης, σε σχετικό ερώτημα του Γ. Καρατζαφέρη φαίνεται να βάζει στο… τραπέζι διά της πλαγίας (ως συνηθίζεται, βεβαίως) το θέμα.

Συγκεκριμένα, ο Θ. Πάγκαλος, απαντώντας στη Βουλή στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ σχετικά με το ενδεχόμενο της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, δεν απέκλεισε την πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο, αλλά μόνο για τα εξοπλιστικά προγράμματα(*).

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής τόνισε χαρακτηριστικά: "Το θέμα που έχει βάση συμβατικές υποχρεώσεις είναι ιδιαίτερα δυσχερής υπόθεση. Δεν αποκλείεται όμως για ορισμένους φορείς κυρίως στους εξοπλισμούς, όπου υπάρχει ένα συνεχές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον, να είναι δυνατό με την προοπτική μελλοντικών συμβάσεων, που ίσως να είναι λυτρωτική".

Τι πραγματικά έχει στο μυαλό του ο Θ. Πάγκαλος δηλώνοντας (από τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης) όσα δηλώνει και εάν όντως επιχειρείται να τεθεί -έστω διά της πλαγίας και κομματιαστά- η προοπτική για επαναδιαπραγμάτευση, με την απαραίτητη καλλιέργεια της κοινής γνώμης, θα φανούν συν τω χρόνω.

Άλλωστε, διά πλαγίων… τακτικών δεν πέρασε στον κόσμο και η "ανάγκη προσφυγής στη βοήθεια του ΔΝΤ" ; Όμως, εάν ομιλών από τη θεσμική του θέση έρχεται σε μερική έστω διαφοροποίηση από τον Γ. Παπακωνσταντίνου, είναι ένα θέμα.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τις σχετικά πρόσφατες δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομικών πως "…δεν πρόκειται να είναι αυτός που θα ανακοινώσει άμεσα νέα μέτρα…", που είχαν ερμηνευτεί από τους πολιτικούς συντάκτες ανάλογα.

(*)Περιοριζόμεθα στην τρέχουσα συγκυρία και στη συγκεκριμένη απάντηση του Θ. Πάγκαλου στο ερώτημα που του τέθηκε. Δεν τη σχετίζουμε με πρόσφατες απαξιωτικές δηλώσεις του για τους… φοβικούς των εθνικών θεμάτων ούτε βεβαίως με παλαιότερές του ενέργειες λ.χ. στα τραγικά γεγονότα των Ιμίων ή στην περίπτωση της παράδοσης του Οτσαλάν. Μένουμε μόνο σε ό,τι θα μπορούσε να αφορά στις σκέψεις για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους. Και σε τίποτε περισσότερο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v