Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 9 2010

Μετά την Τράπεζα Κύπρου ποιος;

Σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 345 εκατ. ευρώ, με δικαίωμα προτίμησης στους υφιστάμενους μετόχους, σε αναλογία δύο νέες για κάθε επτά παλαιές μετοχές, με τιμή άσκησης 2 ευρώ ανά μετοχή, αποφάσισε να προχωρήσει η Τράπεζα Κύπρου.

Απόφαση που, πέρα από τις όποιες συνέργιες μπορεί να δημιουργεί για την ίδια την τράπεζα, τη βελτίωση της κεφαλαιακής επάρκειάς της και την ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της, ενδεχομένως να θέτει σε… δυναμική ευρύτερα τον κλάδο.

Την Παρασκευή ακολούθησε η Γενική Τράπεζα, με απόφαση για ΑΜΚ κατά 339,7 εκατ. ευρώ, με μετρητά, σε αναλογία 3 νέων προς 1 παλαιά μετοχή. 
 
Η ουσία είναι πως στην αγορά τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν και πάλι φήμες για ανάλογες σκέψεις στα υψηλά διοικητικά κλιμάκια και άλλης τράπεζας. Σύμφωνα με αυτές, σενάρια για γενναία ΑΜΚ φαίνεται να κυοφορούνται και σε άλλο χρηματοπιστωτικό όμιλο, που λόγω θέσης και ιστορίας θα μπορούσε να επιταχύνει τις δρομολογημένες εξελίξεις στον κλάδο.

Το πιθανότερο είναι πως μέσα στο Σαββατοκύριακο θα γραφτούν αρκετά και θα φημολογηθούν περισσότερα, τα οποία εάν επιβεβαιωθούν μπορεί να βάλουν τον κλάδο σε άλλη τροχιά.

Μία γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που θα ενίσχυε κεφαλαιακά τον όμιλο, θα τον ισχυροποιούσε εν όψει των εξελίξεων και το κυριότερο θα "έριχνε κεφάλαια" στη χειμαζόμενη αγορά, ίσως να ήταν θετικό… σοκ στον λιμνάζοντα κλάδο.

Ο οποίος λόγω των γνωστών προβλημάτων ρευστότητας και επισφαλειών έχει σταματήσει να διαδραματίζει έναν από τους βασικούς ρόλους λειτουργίας του, δηλαδή της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, των καταναλωτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v