Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 27 2010

Οδηγίες τρόικας για τράπεζες

Λίγες ώρες μετά τη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών για την πρόθεση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί «δημόσιος πυλώνας» στις τράπεζες, ο ίδιος ανακοίνωσε την πρόσληψη τριών χρηματοοικονομικών συμβούλων, υλοποιώντας σχετική απόφαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων.

Διάσταση τακτικής ή… άλλες οι βουλές της κυβέρνησης και άλλες της τρόικας.

Από την πλευρά του ο Γ. Παπακωνσταντίνου, σε συνάντηση που είχε προχθές με τον επικεφαλής της ΟΤΟΕ, επισήμανε πως η κυβέρνηση «…δεν έχει αποστεί των δεσμεύσεων και των θέσεων που έχει διατυπώσει για τις τράπεζες στο παρελθόν, επιβεβαιώνοντας πως εμμένει στη θέση για δημιουργία δημόσιου πυλώνα».

Βέβαια οι προθέσεις της κυβέρνησης θα πρέπει να συγκεραστούν και με τη βούληση της τρόικας, που όπως προκύπτει από την τελευταία Έκθεση της Κομισιόν προκρίνει την αποκρατικοποίηση της Αγροτικής και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, παρά τη συνένωσή τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος συνιστά στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην πώληση των μετοχών των ΑΤΕ και Τ.Τ. με δημόσια προσφορά, καθώς όπως επισημαίνεται αυτό επιβάλλεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες ανταγωνισμού.

Ειδικότερα για την ΑΤΕ, που ανακοίνωσε χθες ζημίες 109 εκατ. ευρώ επιβαρύνοντας το πρόβλημα κεφαλαιακής επάρκειας, η Κομισιόν θέτει στενό χρονοδιάγραμμα.

Πρακτικά οφείλει να υποβάλει μέχρι την 1η/10 σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αναφέρεται δε ρητά πως μέχρι την ώρα της αποκρατικοποίησης πρέπει να εξυγιάνει τα χαρτοφυλάκια δανείων της, να περιορίσει τα κόστη λειτουργίας και να πωλήσει στοιχεία του ενεργητικού της.

ΣΗΜ. Η θέση της στήλης στο θέμα των «τριών συμβούλων» είναι γνωστή. Αναπόφευκτα στο σχήμα ΔΕΝ θα μπορούσε να μη συμπεριλαμβάνεται η Deutsche Bank (πρακτικά ο… τραπεζικός βραχίονας του Βερολίνου).

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εμπλοκή της Lazard (λόγω της γνωστής… εξειδίκευσής της σε ζητήματα αναδιάρθρωσης χρέους), ενώ και η HSBC είναι η τράπεζα την οποία φέρεται να προτιμούν οι περισσότεροι Έλληνες με διασυνδέσεις και καταθέσεις στο εξωτερικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v