Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 20 2010

Περισσότερο… τακτ με τους συμβούλους δεν βλάπτει…

Δεν γνωρίζουμε εάν και σε ποιον βαθμό ευσταθούν οι… διαρροές που απέδιδαν την εμπλοκή στο θέμα της ανακοίνωσης "των τριών συμβούλων του Δημοσίου" στη νέα χθεσινή παρέμβαση του ΣΜΕΧΑ.

Δεν θα σταθούμε όμως ούτε σε όσα ακούγονται, ούτε στα περισσότερα που φημολογούνται, ούτε και σε εκείνα που… διακριτικά αφήνονται να διαρρεύσουν μονόπλευρα προς συγκεκριμένους διαύλους και ΜΜΕ εδώ και μέρες.

Ούτε στο εάν είναι… επαρκής ή… ανεπαρκής ο ΣΜΕΧΑ, μη… αρεστός ή… αρεστός ο πρόεδρος του συνδέσμου ή το δείνα μέλος του Δ.Σ., αλλά στην ουσία της υπόθεσης.

Και η αλήθεια δεν είναι άλλη από το ότι και αυτή η ομάδα ανθρώπων συνεχίζει ακριβώς και απαράλλαχτα το έργο των προκατόχων. Σαν να… ζηλεύει τα έργα και τις ημέρες του πρώην "τσάρου" Γ. Αλογοσκούφη.

Ορθά, λοιπόν, επισημαίνει ο ΣΜΕΧΑ πως ΔΕΝ υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία αποκρατικοποίησης, καθόσον ΔΕΝ υφίσταται υπουργική (ή άλλη) απόφαση. Η ομάδα των ανθρώπων προχωρά ουσιαστικά σε επιλογή- ανάθεση με τρόπο που αντιβαίνει το κοινοτικό δίκαιο, αποστερεί από Έλληνες επαγγελματίες τη βασική αρχή του κοινοτικού δικαίου περί ελεύθερης πρόσβασης στην αγορά και αποκλείει, ως μη οφείλει (ή δικαιούται), τον ανταγωνισμό συγκεκριμένων ομάδων επαγγελματιών.

Όλα αυτά, και όσα βεβαίως σύμφωνα ή αντίθετα μπορεί ο καθένας να εκτιμά, κινούνται στο νομικό πλαίσιο και στις βασικές αρχές που η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ορίζει ξεκάθαρα.

Ο υπουργός Επικρατείας -και επί της ουσίας σύμβουλος διεθνών επενδύσεων του πρωθυπουργού- είναι άριστος νομικός και το γραφείο του από τα πλέον δοκιμασμένα, γι' αυτό και προκαλεί έκπληξη η… παράκαμψη στοιχειωδών κανόνων.

Επιπρόσθετα, δίνει λαβές σε τυχόν κακόπιστους η αναφορά και μόνο συγκεκριμένων ξένων οίκων ως υποψήφιων συμβούλων, που είτε άμεσα είτε έμμεσα εμπλέκονται σε διάφορες υποθέσεις. 

Για παράδειγμα, η Lazard έχει διακριτή ιδιότητα και συγκεκριμένες αρμοδιότητες με βάση τη σύμβαση που έχει υπογράψει(;). Κυρίως, όμως, αναφερόμαστε στην περίπτωση της Deutsche Bank και των αλλεπάλληλων εμπλοκών της (άμεσων ή έμμεσων) στο περιβόητο σκάνδαλο της Siemens.

Σύμφωνοι, δεν είναι της παρούσης να ανασκαλεύουμε μερικά πράγματα. Ωστόσο, είναι καίριο και χρήζει υπενθύμισης πως με την τακτική της "ομάδας ανθρώπων" αποκλείονται αναίτια οι Έλληνες επαγγελματίες, διευκολύνοντας ουσιαστικά και την έξοδο κεφαλαίων από την εγχώρια αγορά. Ή μήπως όχι;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v