Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 30 2010

ΧΑ: Χάνεται ο έλεγχος… αξιοπιστία στο ναδίρ

Επιδεινώνεται από μήνα σε μήνα η κατάσταση στην πραγματική οικονομία.

Σπάει κοντέρ ο δανεισμός, όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για το όλο και ασφυκτικότερο οικονομικό περιβάλλον.

Το σαββατοκύριακο «έπαιξε» πολύ το θέμα των εκτιμήσεων για τη νέα δραματική υποχώρηση των εσόδων τον Αύγουστο, έναν μήνα όπου κατά… παράδοση η φοροδιαφυγή ακολουθεί την πορεία του… υδραργύρου. 

Η κατάσταση θα ξεκαθαριστεί με την πρώτη εικόνα για την πορεία του προϋπολογισμού, που θα φανεί στις 10 Σεπτεμβρίου με την κοινοποίηση των στοιχείων του Αυγούστου. Στοιχεία τα οποία θα τεθούν υπόψη της τρόικας, που καταφθάνει για την ενδιάμεση αξιολόγηση της δόσης του Δεκεμβρίου στις 15 του μήνα.

Οι πρώτες ενδείξεις, τα πρώτα μεγέθη είναι περισσότερο από απογοητευτικά, σε σημείο που να διερωτάται κανείς για την αποτελεσματικότητα των υπαρχόντων μηχανισμών.

Παραδοσιακά τον Αύγουστο σημειώνεται… ρεκόρ φοροδιαφυγής, κάτι που συνιστά διοικητικό, πολιτικό σκάνδαλο διαρκείας. Αυτό γιατί χάνεται μία πολύ καλή ευκαιρία να εισπραχθούν «πολύτιμες εκατοντάδες ευρώ μέσω του ΦΠΑ» από τα εκατομμύρια των ξένων επισκεπτών της χώρας.

Αποτελεί κοινό μυστικό πως το μεγαλύτερο μέρος από τους φόρους οι οποίοι αφορούν στις υπηρεσίες και στα αγαθά που καταναλώνουν οι τουρίστες καταλήγει στους επιτήδειους του τουριστικού κυκλώματος και κυρίως σε εκείνους που κινούνται στην παραοικονομία.

Απώλειες δεκάδων πολύτιμων εκατομμυρίων ευρώ, που οφείλονται στην αναποτελεσματικότητα -διαχρονική βεβαίως- των αρμοδίων. Και γι' αυτό ο Γ. Παπακωνσταντίνου και οι συνεργάτες του έχουν τεράστια ευθύνη για την κάκιστη πορεία των δημόσιων εσόδων.

Το χειρότερο όμως είναι πως τα μεγέθη του φετινού Αυγούστου είναι απογοητευτικά συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα του περυσινού, οπότε ο τότε πρωθυπουργός είχε επί της ουσίας παραιτηθεί της κυβερνητικής προσπάθειας. Όταν το ΠΑΣΟΚ από τη θέση (τότε) της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφερόταν σε… διαλυμένο κράτος και ανύπαρκτους εισπρακτικούς - ελεγκτικούς μηχανισμούς.

Σήμερα, περί τους 10 μήνες μετά, τα αποτελέσματα είναι αδιάψευστος μάρτυρας αδυναμίας άσκησης αποτελεσματικής πολιτικής.

Και ας μη βιαστεί αυτήν τη φορά ο αρμόδιος υπουργός να… ψέξει πάλι τους δημοσιογράφους που παρουσιάζουν… ανυπόστατα στοιχεία, όπως τον αμέσως προηγούμενο μήνα, γιατί φοβούμεθα ότι θα βρεθεί εκ νέου σε δυσάρεστη θέση.

Και παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και τα στοιχεία που παρουσιάζονται, ας μη σπεύσουν να διαβεβαιώσουν τον κόσμο… πως δεν πρόκειται να λάβουν και άλλα μέτρα.


ΣΗΜ. Αλήθεια, μέσα στα τόσα ερωτήματα που θέτουν σε διάφορες δημοσκοπήσεις εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν και ένα που θα αφορά στον βαθμό εμπιστοσύνης του κόσμου στις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου για τη… μη λήψη νέων μέτρων;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v