Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 16 2010

Το ΔΝΤ και τα (σπασμωδικά) κυβερνητικά μέτρα

Δεν μας τα λέει καλά τελευταία το ΔΝΤ. Μάλιστα στη χθεσινή έκθεσή του διατυπώνει -για πρώτη φορά- την ανησυχία του σχετικά με την υλοποίηση του μνημονίου και αναφέρεται -επίσης για πρώτη φορά- στην απευκταία πιθανότητα αποτυχίας του. Γι' αυτό και δίνει, με περισσή νευρικότητα, την "εντολή" στην Αθήνα να τελειώνει με τους φοροφυγάδες.

Στην πραγματικότητα, το ΔΝΤ δείχνει -για πρώτη φορά- να φοβάται πραγματικά για την υλοποίηση του προγράμματος, δηλαδή για το αν θα πάρει τα λεφτά-δάνειά του πίσω.

Έξι μήνες μετά τη σημαντική έκθεση του Μαΐου, το Ταμείο εκφράζει ανησυχία για τους αναπτυξιακούς στόχους και συγκρατημένο φόβο για ενδεχόμενη αποτυχία του εγχειρήματος του μνημονίου.

Κατά την εκτίμησή μας, η σημερινή αναφορά της Κύρας Αδάμ (από τη στήλη της "Εκτάκτως ερριμμένα" - "Ελευθεροτυπία"), σχετικά με… ανησυχίες και πραγματικότητα για το ΔΝΤ, αποδίδει -από πολιτικής πλευράς- κάτι που συζητείται όλο και περισσότερο, που εξετάζεται συχνότερα και πιο επισταμένα από ξένους οικονομολόγους και παράγοντες του κεφαλαίου.

Και ο πρωθυπουργός μπορεί να υποστηρίζει πως η χώρα και η ελληνική οικονομία θα ανακάμψουν από το 2013, αλλά η ουσία είναι κατά πόσον βγαίνουν τα μεγέθη - με την πολιτική που ασκείται, εάν μπορεί να σωθεί η κατάσταση με τη λήψη σπασμωδικών μέτρων.

Με την επαναφορά των ίδιων και των ίδιων, τα οποία είχε λάβει και η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ. Η περίπτωση της περαίωσης είναι όχι μόνον ενδεικτική της ίδιας πολιτικής που ακολουθείται από τους κυβερνώντες, αλλά κυρίως αποδεικτική της μη αποτελεσματικής φορολογικής τακτικής, έντεκα μήνες μετά τις εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v