Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 3 2010

Οικονομία: Μαστίγιο και ... καρότο

…ή πώς περνούν στοιχεία της φιλοσοφίας Παπαδήμου στην επόμενη δέσμη μέτρων…


Μας λείπουν (άλλα) 800 εκατ. ευρώ "εξομολογήθηκε" ο υπουργός Οικονομικών στην εφημερίδα "Le Tribune", δηλαδή όσα χρειάζονται για να καλυφθεί ο φετινός στόχος μείωσης του ελλείμματος.

Την ίδια στιγμή, ο Γ. Παπακωνσταντίνου εισηγείται την κατάργηση του ισχύοντος "φθηνού" συντελεστή φορολόγησης στο πετρέλαιο, ενδεχόμενο που επί της ουσίας οδηγεί σε διπλασιασμό του κόστους θέρμανσης.

Ευφυής ιδέα, με το που μπαίνουμε στο φθινόπωρο και σιγά-σιγά θα δοθούν οι πρώτες παραγγελίες για πετρέλαιο θέρμανσης από τα νοικοκυριά.

Νουνεχής εισήγηση, καθώς θα πυροδοτήσει -εάν εγκριθεί από τον πρωθυπουργό- νέο κύκλο κερδοσκοπίας, αυτήν τη φορά στον τομέα θέρμανσης (πετρέλαιο και φυσικό αέριο).

Σε αντιστάθμιση αυτού του ριζοσπαστικού μέτρου θα χορηγηθούν κάποια επιδόματα (της τάξης των 500 ευρώ) σε πολύ φτωχούς, πολυτέκνους και ανέργους.

Όλα αυτά, που προσώρας παραμένουν στο στάδιο της εισήγησης, μένει να εγκριθούν από τον Γ. Παπανδρέου.

Το ενδιαφέρον είναι πως υπάρχουν κυβερνητικοί (μεταξύ αυτών και ο υπουργός Οικονομικών) που εισηγούνται η ανακοίνωση αυτών των μέτρων να γίνει από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ. Εξίσου ευφυής -από πολιτικής πλευράς- πρόταση.

Αυτά είναι η μία όψη του νομίσματος, γιατί άλλοι κυβερνητικοί υποστηρίζουν πως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της προτάσεις πιο φιλολαϊκές και με κάποια αναπτυξιακή χροιά.

Ρηξικέλευθες προτάσεις για ταχύτατη και με συνοπτικές διαδικασίες τακτοποίηση φορολογικών εκκρεμοτήτων, που θα κλείσουν ανοιχτές υποθέσεις χρόνων (από το 2000 μέχρι και τη χρήση του 2008).

Ιδέες για ριζική αλλαγή θεώρησης και φιλοσοφίας στον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους ώστε να εξοικονομηθεί χρήμα και να… κυλήσει λίγο η αγορά.

Η ιδέα του ΦΠΑ 15% υπάρχει στο… τραπέζι και αφορά στην αύξηση του χαμηλού συντελεστή με ταυτόχρονη σημαντική υποχώρηση του ανώτατου για δεκάδες κατηγορίες και αγαθά.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως ο πρωθυπουργός ακούει και τον υπουργό Οικονομικών, αλλά τείνει… ευήκοον ους και στον Λ. Παπαδήμο.

Υποστηρίζουν, μάλιστα, πως στην τελευταία συνάντηση των δύο ανδρών αντηλλάγησαν ενδιαφέρουσες απόψεις και κατατέθηκαν ενδιαφέρουσες προτάσεις, που με την κατάλληλη επικοινωνιακή υποστήριξη θα μπορούσαν να θεωρηθούν φιλολαϊκές και με κάποια αναπτυξιακή χροιά.

Ούτως ή άλλως, η συνέχεια αναμένεται θερμή και ενδιαφέρουσα από κάθε άποψη.

ΣΗΜ.: Ο "τσάρος" της οικονομίας δεν έχει κανέναν λόγο -τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση- να φοβάται ενεργότερη εμπλοκή του Λ. Παπαδήμου στα του υπουργείου του. Ούτε καν συμμετοχή του σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα. Σε αυτόν τον ανασχηματισμό ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει διαβεβαιωμένη την παραμονή του στη θέση του.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v