Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 13 2010

Τα deals & η απουσία των εποπτικών αρχών

Πολλά ακούγονται, περισσότερα φημολογούνται και άλλα τόσα αναπαράγονται εδώ και μέρες αναφορικά με τις πιθανές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο.

Ειδικότερα για τις πιθανές σχέσεις μεταξύ Eurobank - Alpha Bank η εικοτολογία είναι συνεχής (με τη στήλη να μην αποποιείται και αυτή τις δικές της… ευθύνες, βεβαίως), με ανάλογες διακυμάνσεις για τις δύο τραπεζικές μετοχές.

Κάτι που κάνει εντύπωση σε αρκετούς επενδυτές (και επισκέπτες του Εκηβόλου) είναι η παντελής… απουσία της εποπτικής αρχής, που αν δεν απατώμεθα ουδεμία φορά έχει απευθύνει το παραμικρότερο σχετικό ερώτημα στις "εμπλεκόμενες πλευρές".

Σε αντίθεση, όπως σημειώνουν αρκετοί, με ό,τι θα είχε συμβεί με κάποια άλλη όχι και τόσο προβεβλημένη εισηγμένη.

Ενδεικτική θεωρούμε την αναφορά φίλου, που μας έστειλε το σχετικό ερώτημα και το "ανεβάζουμε" ως έχει. Ο καθείς και τα σχόλιά του…

Το σχόλιο του αναγνώστη:

"Αγαπητέ Μιχάλη, έστειλα το εξής ιμέιλ στο ΧΑΑ. Πες μου αν έχω δίκιο: Τον τελευταίο μήνα το ΧΑΑ κινείται με τις φήμες που κυκλοφορούν για τραπεζικά ντιλς και συγκεκριμένα για συγχώνευση της ΑΛΦΑ με την ΕΥΡΩΒΑΝΚ.

Παραθέτω απόσπασμα από κάποια εφημερίδα και καθημερινώς γράφονται παρόμοια (για ακόμη μία φορά οι φήμες, οι διαρροές και τα λίγο ως πολύ γνωστά σενάρια αποτέλεσαν το "καύσιμο" για να αντιδράσουν ο Γενικός Δείκτης στις 1.610,8 και ο FΤ 20 στις 785,5 μονάδες.

Με αιχμή τις τράπεζες, ειδικότερα όμως το δίδυμο Alpha και Eurobank, που έπιασαν τιμές στα 5,58 και 5,36 ευρώ αντίστοιχα.) Θέλω να σας επισημάνω ότι αυτό λέγεται χειραγώγηση και θα πρέπει να κληθούν οι εμπλεκόμενες τράπεζες να ανακοινώσουν αν υφίσταται κάποιο σχέδιό τους. Θα έπρεπε μέχρι τώρα οι τράπεζες να είχαν βγει και διαψεύσει παρόμοιες φήμες εάν δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, διαφορετικά και αυτές με τη σιωπή τους συντηρούν αυτήν την κατάσταση.

Δεν ξέρω αν απευθύνομαι σωστά σε σας ή αν θα έπρεπε να απευθυνθώ στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αλλά ακούστε κάτι απίθανο: Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν δέχεται ιμέιλ, μόνο επιστολή. Ντροπή τους, ποιος θα καθίσει τώρα να γράψει και να πάει στον ταχυδρόμο! Μα είναι πράγματα αυτά;"

Δεν σχολιάζουμε την προσέγγιση του φίλου, αλλά ακόμη και εάν είχε απευθύνει ερώτημα η εποπτική αρχή, τι άραγε θα είχε εμποδίσει τις "εμπλεκόμενες πλευρές" να έχουν απαντήσει "γενικά και αόριστα" ή ακόμη και αρνητικά; Όπως είχε συμβεί και στο θέμα της ΑΜΚ της Εθνικής και του ενδεχομένου παραχώρησης ποσοστού θυγατρικής της.

Εν πάση περιπτώσει, έστω και τύποις η λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών παραμένει πάγια τακτική (και) στο Χ.Α.

Γιατί απ' ό,τι διαβάζουμε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" (σχετικό θέμα της Γεωργίας Λινάρδου ) …150 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομίας εξαιρέθηκαν από τις περικοπές επιδομάτων και δώρων με τροπολογία που πέρασαν στη Βουλή οι δύο αρμόδιοι υπουργοί… (σ.σ. οι Γ. Παπακωνσταντίνου και Λ. Κατσέλη στη θητεία της στο υπ. Οικονομίας).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v