Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2010

Η Τ. Μπιρμπίλη και η... γυναίκα του Καίσαρα

Εύλογα ερωτήματα και απορίες προκαλεί η ένταξη στο περιβάλλον της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη συμβούλων ή άτυπων συμβούλων οι οποίοι είναι ταυτόχρονα επιχειρηματίες με πεδίο δραστηριότητας τις περιβαλλοντικές μελέτες, τις ΑΠΕ, την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή απόδοση και τα σκουπίδια.

Ο λόγος, σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο άρθρο της Νάντιας Βασιλειάδου ("Κυρ. Ελευθεροτυπία" 19/9) με τον χαρακτηριστικό τίτλο "Σύμβουλοι της υπουργού ή επιχειρηματίες", για τους Δημ. Λάλλα και Ανδρ. Λουκάτο, η παρουσία των οποίων φέρεται να έχει προκαλέσει αντιδράσεις και στον επιχειρηματικό κόσμο και στον πολιτικό, με την ΠΑΣΚ του ΥΠΕΧΩΔΕ κάθετα αντίθετη.

Αναμφίβολα, ο ευρύτερος κλάδος της ενέργειας είναι ένας από τους 2 - 3 που θα αποτελέσουν πεδίο δραστηριότητας, προσέλκυσης τεράστιων κεφαλαίων, κατ' επέκταση συμφερόντων και ανάδειξης διαπλοκής. Είναι ίσως η "πλουσιότερη...  πίτα" για τα επόμενα χρόνια, στην οποία όλοι θέλουν να έχουν μερίδιο, να έχουν δοσοληψίες, να δημιουργήσουν συνέργιες.

Τα δισ. ευρώ που "παίζονται" και θα "παιχτούν" με αφορμή τις επενδύσεις στον κλάδο είναι πολλά για να αφήσουν ασυγκίνητα κάθε λογής συμφέροντα. Είτε αυτά θα δραστηριοποιηθούν στην… πράσινη ανάπτυξη, είτε στον λιθάνθρακα, είτε στον Αστακό.

Και ναι μεν η κυβερνητική σπουδή φαίνεται, μέσω και της εσπευσμένης προώθησης του fast tracking (τουλάχιστον με τη νέα διακυβέρνηση εμπλουτίζουμε και τις… γνώσεις μας), η βιασύνη όμως συγκεκριμένων κύκλων να λάβουν έγκαιρα θέσεις χρήζει αν μη τι άλλο ενδελεχούς παρακολούθησης.

Και εις… ανώτερα!

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v