Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 5 2010

ΑΜΚ Εθνικής και short υπεραξίες …

Στη «θετική στροφή σε ΕΤΕ και δικαιώματα» αναφέρεται ο φίλτατος Θανάσης Σταυρόπουλος, με την αντίδραση αυτή να σημειώνεται μόλις την προηγουμένη της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης - άσκησης των δικαιωμάτων.

Εάν ανατρέξουμε λίγο πιο πίσω, θα δούμε στις αρχές Σεπτεμβρίου ένα εντυπωσιακό «τράβηγμα» για τη μετοχή της Εθνικής (στο διάστημα 1-6/9), με την τιμή να αντιδρά από τα χαμηλά των 9,86 έως την τοπική κορυφή των 11,22 ευρώ και με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές. Ανοδική αντίδραση μέσα σε τέσσερις συνεχόμενα ανοδικές συνεδριάσεις, γεγονός που είχε τραβήξει την προσοχή μας (και την αναφορά μας στα σχόλια του euro2day).

Στις 8/9, με αφορμή… φήμες για το ενδεχόμενο εξαγοράς άλλης τράπεζας, η διοίκηση ξεκαθαρίζει πως δεν συζητά κάτι τέτοιο, εξηγώντας ότι «…τα κίνητρα πίσω από την κίνηση είναι πρωταρχικώς αμυντικά και έχουν να κάνουν με την ενδυνάμωση των κεφαλαίων της τράπεζας».

Ακολουθεί ένα αρνητικότατο σερί 10 πτωτικών στις 12 συνεδριάσεις, με την τιμή να… προσγειώνεται στα… 7,70 ευρώ, παρασύροντας το σύνολο των μετοχών του 20άρη.

Στο ίδιο διάστημα (7 έως 21/9) ενισχύονται υπέρμετρα τόσο ο δανεισμός καταρχήν τίτλων της ΕΤΕ (αλλά και άλλων δεικτοβαρών τίτλων) όσο και οι θέσεις «πώλησης» στην αγορά παραγώγων.

Σχεδόν την ίδια περίοδο ο FTSE 20 υποχωρούσε στις 722 από τις 823 μονάδες, προσφέροντας σημαντικότατες υπεραξίες στους short παίκτες και σε όσους είχαν προνοήσει να αλλάξουν έγκαιρα θέσεις.

Αιφνίδιες αναταράξεις, ακραίες διακυμάνσεις και… υποτίμηση της αγοράς, κάτι που στάθηκε αφορμή για αρκετούς παραδόπιστους να κάνουν λόγο για… ενδείξεις γνώσης και έγκυρης πληροφόρησης.

Εκτίμηση την οποία δεν ασπαζόμαστε κατ' ανάγκην, αλλά σε μία τόσο «ρηχή» αγορά είναι εύκολο να διαρρεύσει σε κάποια μεγάλα σπίτια η πρόθεση, για παράδειγμα, της Εθνικής να πάει σε μία μεγάλη συνδυαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της. 

Οι ισχυρές αγορές σε δικαιώματα και ομολογίες στη μετοχή της Εθνικής σήμερα -τελευταία ημέρα άσκησής τους- φαίνεται πως ενισχύουν την καχυποψία των παραδόπιστων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v