Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 20 2010

Στα απόνερα του Αστακού…

Αποσύρεται το Κατάρ από τον Αστακό και η κυβέρνηση χθες αργά το βράδυ ανακοίνωσε πως... η πολυσυζητημένη ενεργειακή τριπλή επένδυση δεν θα προχωρήσει. Λεπτομέρειες αναφέρονται στο σχετικό θέμα της Πέννυς Κούτρα.

Όμως, η στήλη θα εστιάσει περισσότερο στις λεπτομέρειες, στα λιγότερο φωτεινά σημεία της συμφωνίας και στο έντονο παρασκήνιο που αναπτύχθηκε από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι και αργά χθες το βράδυ.

Απόλυτα ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως το κλειδί βρίσκεται στον ισχυρισμό των επενδυτών πως "…δεν τα βρήκαν με τις συνεργαζόμενες εταιρίες της κοινοπραξίας".

Τα πρώτα… σύννεφα, για τους γνωρίζοντες, εμφανίστηκαν τον Ιούνιο, όταν ο Έλληνας εταίρος της κοινοπραξίας (Rosebud με εκπρόσωπο τον Ιωάννη Σπορίδη - Αντωνιάδη) ερωτηθείς από την "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" (στις 20/6) για το εάν διαθέτει το απαιτούμενο… 1 δισ. ευρώ, ώστε να συνεισφέρει ως μέτοχος, είχε απαντήσει πως "…δεν χρειάζεται να διαθέσει χρήματα, καθώς είχε αναθέσει το έργο σε εργολάβο".

Μάλιστα, τότε ονοματίζονταν οι εταιρίες General Electric, Mitsubishi, Siemens. Ως γνωστόν, κύριος επενδυτής ήταν η Qatar Petroleum International (QPI), που συμμετείχε ωστόσο με μόνο 33%. Επιπλέον, 33% κατείχε η Shabbagh & Khoury SAL (του κατασκευαστικού κολοσσού CCC).

Την ίδια περίοδο, αναφερόταν: "…Στις αρχικές επαφές είχε συμμετάσχει και ο Γ. Σεφερτζής, συνεργάτης του Ι. Αντωνιάδη, πρώην σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου και φίλος του αδελφού του, Νίκου. Ο Γ. Σεφερτζής ερωτηθείς (τότε από την "Κ.Ε.") είχε δηλώσει πως τον είχαν επιλέξει οι Άραβες. Ωστόσο, εγκυρότατη αραβική πηγή, μ α ς είχε αναφέρει πως '...είχαν δεχτεί (σ.σ.: οι Άραβες ) την παρουσία του, καθώς τους είχε συστηθεί ως (εν ενεργεία) σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού'". Το έργο, που αρχικά είχε παρουσιαστεί από τους αρμοδίους ως μονάδα επεξεργασίας LNG, φάνηκε, έπειτα από δήλωση του επικεφαλής της Edison, Ουμπέρτο Κουαντρίνο, πως θα αφορούσε κυρίως σε LPG. Το LPG είναι καύσιμο από το μίγμα προπανίου και βουτανίου με άλλα αέρια, με ιδιαίτερα υψηλή απόδοση, που όμως αποφεύγεται στην ηλεκτροπαραγωγή μεγάλης κλίμακας. Λόγω της υψηλότατης επικινδυνότητας σήμερα λειτουργούν μόλις τρεις μονάδες (μία στο Πακιστάν για 775 MW και δύο σε Yokkaishi 1.245 MW και Anegasaki 3.600 MW στην Ιαπωνία).

Τα… σύννεφα συνέχισαν να πυκνώνουν, όταν στις 11/10 είδαν το φως της δημοσιότητας πληροφορίες πως "…κοντά σε αυτά, προβληματισμό σε κυβερνητικούς παράγοντες φέρεται να προκαλεί η προτεινόμενη από την κοινοπραξία συμμετοχή της Siemens στον εξοπλισμό των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων". Και συγκεκριμένα "…σε ό,τι αφορά το τεχνικό μέρος του έργου, και συγκεκριμένα τον μη δεσμευτικό φάκελο που έχει υποβάλει η κοινοπραξία προς τη ΡΑΕ, προτείνεται ως ενδεικτικός ο τύπος των δύο αεροστροβίλων και του ενός ατμοστροβίλου, συστήματα της εταιρίας Siemens".

Τελικά, οι επενδυτές από το Κατάρ έκαναν πίσω γιατί στην πορεία ανέκυψαν σημεία τριβής, ερωτήματα και… σκιές που τους έβαλαν σε δεύτερες σκέψεις. Συνέπεια η χθεσινή κατάληξη.

Όμως, το θέμα έχει προεκτάσεις, καθώς η κυβέρνηση σπεύδει τώρα να αποποιηθεί των ευθυνών για το… σκάσιμο μιας φούσκας, που κατ' ουσίαν φούσκωσε η ίδια.

Εγείρονται όμως και ζητήματα που αφορούν στη σαθρή αιτιολόγηση της ανάγκης της επένδυσης από τον υφυπουργό Εξωτερικών (Σπ. Κουβέλη), ο οποίος επιχειρούσε να μας παρουσιάσει τη μαζική χρήση LPG για ηλεκτροπαραγωγή ως αθώα επένδυση… camping gaz. Στην αποτελεσματικότητα, βεβαίως, του υπερυπουργού Επενδύσεων (Χάρη Παμπούκη) για τις τριβές μεταξύ των υπουργών και των υφυπουργών της ίδιας κυβέρνησης αλλά κυρίως στον ρόλο μη θεσμικών παραγόντων και συμβούλων ακόμη και από το στενό περιβάλλον του ίδιου του πρωθυπουργού. Και εν τέλει, σε αυτήν καθευατήν τη λογική του fast track, όπως επιχειρείται να εφαρμοστεί στη χώρα μας. Με σκιές και με… αρκετά αδιαφανή σημεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v