Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 5 2010

Η Fed, οι κάλπες και η Σοφοκλέους

Σε υψηλά δύο ετών οι βασικοί δείκτες στη Wall, τη στιγμή όπου το ΧΑ «κινδυνεύει» με δοκιμασία των χαμηλών έτους.

Υψηλότερα και των 1.200 μονάδων ο S&P 500, σταθερά πάνω και από τις 6.700 ο DAX.

Με τις αγορές να ανταποκρίνονται ανοδικά στο… κάλεσμα της Fed. Και στην Αθήνα, στο Χ.Α… εθνική μοναξιά, όπως σημείωνε (στις 4/11) ο Θανάσης Σταυρόπουλος.

Σε αυτό το περιβάλλον η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι σε πίεση, η οικονομία υπό αμφισβήτηση, η στάση των ξένων έναντι των τραπεζών ξανά επιφυλακτική (αίφνης ορισμένοι επανέφεραν το θέμα των επισφαλειών), τα spreads τραβούν για πολλοστή φορά την… ανηφόρα.

Η κυβέρνηση εγκαλεί τους πολιτικούς αντιπάλους της για… καιροσκοπισμό και ανεύθυνη πολιτική. Παρουσιάζει τη νέα επιβάρυνση στις αγορές ομολόγων και χρήματος ως συνέπεια της επιφύλαξης των ξένων στην περίπτωση όπου… αμφισβητηθεί το πρόγραμμα του μνημονίου. Και του πόσο ευάλωτη παραμένει η ελληνική οικονομία μπροστά σε σενάριο… αβεβαιότητας και… ακυβερνησίας.

Από την πλευρά τους οι της αντιπολίτευσης εγκαλούν για… αντιστρόφως ανάλογους λόγους και αφορμές τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση.

Το Χ.Α., μηχανισμός ευαίσθητος, σηματωρός και πεδίο εσωτερικής ενημέρωσης και προεξόφλησης, «αφουγκράζεται» και καθημερινά «αποτυπώνει» τις ένθεν κακείθεν βολές των πολιτικών. Και πρακτικά «γράφει»… άνοδο των βασικών δεικτών έως τη Δευτέρα (25/10), με τον Γ.Δ. έως τις 1.645 μονάδες, δηλαδή μέχρι τη μέρα όπου έθεσε το δίλημμα ο πρωθυπουργός.

Έκτοτε το Χ.Α. «μετρά» έξι στις επτά πτωτικές συνεδριάσεις, «άδειασμα» των τραπεζών, αύξηση του δανεισμού σε μετοχές του FTSE-20, εκτίναξη των spreads σχεδόν κατά 3,2%, επανεμφάνιση των γνωστών-αγνώστων αρνητικών σχολίων και δημοσιευμάτων στα ξένα ΜΜΕ. Και… εκκωφαντική αδυναμία του Χ.Α. να ακολουθήσει ίσως το μεγαλύτερο ποντάρισμα που ριψοκινδυνεύουν για φέτος η Fed και η Ουάσιγκτον.

Το… ταμπλό, οι αγορές χρήματος, είτε αρέσει στους πολιτικούς είτε όχι, είναι ίσως ο πιο ξεκάθαρος «καθρέφτης» όσων διαδραματίζονται κυρίως στο παρασκήνιο, στο προσκήνιο αλλά και όσων τα ισχυρά συμφέρονται ελπίζουν (ή φοβούνται) πως έρχονται.

ΣΗΜ. Δεδομένης της συγκυρίας, της… ευαισθησίας των ημερών και της… κόντρα κίνησης του Χ.Α., χρήζουν -καθαρά πρακτικά- παρακολούθησης η διακύμανση και τα περιθώρια του δείκτη. Στο σχετικό διάγραμμα (ευχαριστούμε τον φίλο Στέφανο - deiktes.com και τον Βασίλη Γεώργα) μπορούμε να έχουμε μία πιο ευκρινή εικόνα των όσων πιθανόν να έρχονται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v