Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 8 2010

Επιμένουν για… ανάπτυξη οι ξένοι

Απομακρύνθηκε ο… φόβος των πρόωρων εκλογών, τα ξένα ΜΜΕ επικροτούν, η αρχική αντίδραση της αγοράς είναι θετική. Στη συνέχεια μένει να φανεί εάν… αποσύρεται και η προωρο-εκλογολογία και βεβαίως οι χειρισμοί του οικονομικού επιτελείου σε ένα όλο και πιο δυσχερές περιβάλλον.

Από το πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση και από τη στάση της αντιπολίτευσης θα εξαρτηθούν πολλά και στην οικονομία.

Προσώρας οι ξένοι (*) δεν περιορίζονται στις πιέσεις τους για μείωση ελλειμμάτων, χρέους και περιορισμό δαπανών, αλλά επιμένουν στην ανάγκη διαμόρφωσης μιας αναπτυξιακής πολιτικής. Στο μέτρο του δυνατού και κάτω από την ασφυκτική πίεση της περιοριστικής πολιτικής.

Ενδεικτικές θεωρούμε τις αιτιάσεις και αναφορές των εκπροσώπων της BNP προς τους ισχυρούς Έλληνες επιχειρηματίες, στην κλειστή ενημέρωση της προηγούμενης Πέμπτης. Επιχειρηματικά ονόματα του μεγέθους ενός Τιτάνα, μιας Coca Cola 3E ή μιας Motor Oil αλλά και των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΗ (αυστηρά αυτών των πέντε) έγιναν αποδέκτες αυτών των εύλογων αναφορών από τους Γάλλους.

Ερωτήματα για κίνητρα ανάπτυξης, για σταθερότερο φορολογικό περιβάλλον και εύλογα θέματα που θα έπρεπε από… χθες να έχει προωθήσει το οικονομικό επιτελείο.

Χρόνος δεν υπάρχει, αλλά πρέπει… να βρεθεί, τα περιθώρια ελιγμών στενότερα, αλλά απαιτείται να… επιχειρηθούν και -το κυριότερο- η κυβέρνηση να πάει σε έναν «εθνικό διάλογο» με τους επιχειρηματίες, με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων. Να ακούσει και να προσπαθήσει να υλοποιήσει κάποια από τα δίκαια αιτήματά τους. Γιατί σε αντίθετη περίπτωση το στοίχημα της όποιας ανάπτυξης (…σε βάθος χρόνου), της απασχόλησης θα έχει χαθεί ανεπιστρεπτί.

(*) Μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το γεγονός πως τα περισσότερα... ξένα σπίτια «δεν έβλεπαν εκλογές». Βέβαια, τα αποτελέσματα ήρθαν έτσι όπως ήρθαν και δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για το τι θα γινόταν εάν προέκυπτε άλλο αποτέλεσμα ή για το πού στόχευε -εν τέλει- ο πρωθυπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v