Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 24 2010

Κοκορομαχίες και... μνημόνιο!

Ακούστηκαν πολλά τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τη συνέντευξη της υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη στο "Βήμα της Κυριακής", και ακούγονται περισσότερα για το αν είναι εφικτή -και σε ποιον βαθμό- η διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Το πρόβλημα έχει… τριχοτομήσει (προς το παρόν) την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ, καθώς μία ομάδα υπουργών θεωρεί… λεονταρισμούς και… αριστερισμούς της υπουργού τα περί βελτιώσεων στα εργασιακά (δες σχετικό θέμα για… πάτωμα στις αποδοχές η Γενική ΣΣΕ).
 
Η πλευρά της Λούκας Κατσέλη (ολιγομελέστατη, είναι αλήθεια, και… στριμωγμένη) υποστηρίζει πως όπως σε κάθε σύμβαση δύο ή περισσότερων πλευρών χωρούν πάντα συζητήσεις, ανταλλαγή εκτιμήσεων και ενίοτε κάποιες μικρές βελτιώσεις.

Πάντως, τον χαρακτήρα του αδιαπραγμάτευτου για το μνημόνιο διαπιστώνουμε πως τον έχουν αναλάβει… εργολαβικά συγκεκριμένοι ειδήμονες της τηλεδημοκρατίας των 20:00, υπερασπιζόμενοι τη σύμβαση με διαπρύσιο σθένος μεσάζοντος. Περίεργα πράγματα, είναι αλήθεια, αλλά αυτό είναι άλλο θέμα…

Η τρίτη τάση της κυβέρνησης εκφράζεται μάλλον επιφυλακτικά -προσώρας- επιρρίπτοντας συχνά ευθύνες στον νεοφιλελεύθερο (όπως τον χαρακτηρίζουν) υπουργό Οικονομικών πως αποδέχεται…αδιαπραγμάτευτα (*) ό,τι επιτάσσουν η τρόικα, οι δανειστές. Παραμένουν όμως δύσπιστοι και για την τακτική της υπουργού, καθώς θεωρούν πως επιδιώκει προσωπικά πολιτικά οφέλη.

Η ουσία όμως είναι πως, είτε έτσι είτε αλλιώς, το… μπάχαλο συνεχίζεται. Και, όπως φαίνεται, στην περίπτωση των αστικών συγκοινωνιών οι καθ' ύλην αρμόδιοι δεν μπορούν να… μοιράσουν δύο γαϊδουριών άχυρο. Ενδεικτική η διχογνωμία για το θέμα της τιμής του εισιτηρίου στις συγκοινωνίες.

Την τιμή του 1,5 ευρώ "βλέπει" ο γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, στο 1,2 ευρώ κατεβάζει τον πήχη ο αρμόδιος υφυπουργός θεωρώντας πως περαιτέρω επιβάρυνση του κόστους μεταφοράς (σε ένα λαϊκό, μαζικό μέσο όπως είναι οι αστικές) θα ωθήσει τους επιβάτες στα ταξί και στα Ι.Χ.

(*) Θέλουμε να πιστεύουμε πως ο υπουργός Οικονομικών γνωρίζει από Ιστορία και μάλιστα τη νεότερη ευρωπαϊκή. Καλό θα ήταν η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι λοιποί εμπλεκόμενοι (βεβαίως και όλοι εμείς) να βλέπουμε τι γίνεται και στην Ιρλανδία. Ανταρσία από 70 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος και την αντιπολίτευση με πρόταση μομφής ώστε να μη συναφθεί συμφωνία με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Και οι… μεσογειακοί Κέλτες του Δουβλίνου μόνο… τεμπέληδες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν, ή… ανεύθυνοι, ή… χαραμοφάηδες του Νότου, όπως μας περνούν "γενεές δεκατέσσερις" οι του Vierte Reich του Βερολίνου.

ΣΗΜ. Μέσα στον γενικότερο χαμό και στο ασφυκτικό στρίμωγμα της χώρας όλο και συχνότερα… βλέπουν το φως της δημοσιότητας σκέψεις, απόψεις, προτάσεις και… εικοτολογίες πως μέρος του χρέους θα μπορούσε να εξαλειφθεί μέσω της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων πετρελαίου - φυσικού αερίου στο Αιγαίο.

Και με τους Τούρκους κυβερνώντες να αναφέρονται όλο και συχνότερα, όλο και πιο επίμονα σε μια τέτοια προοπτική, καθώς αξιοποίηση των (όποιων) κοιτασμάτων για τους γείτονες σημαίνει μόνο συνεκμετάλλευση. Το θέμα έχει ανοίξει από συγκεκριμένα ΜΜΕ, το έδαφος προλειαίνεται από συγκεκριμένους ειδικούς και… ειδήμονες, ορισμένοι πιστεύουν πως με λίγο περισσότερη προσπάθεια και με μερικές ακόμη δόσεις φόβου οι αντιστάσεις μπορεί να καμφθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v