Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Νοε 25 2010

Το… άφαντο πακέτο της Forthnet

Και χθες… άφαντο το πακέτο της Forthnet και δεδομένου ότι αφορούσε στο 4,7% της εισηγμένης πιθανότατα να μη γίνουν ούτε σήμερα - αύριο γνωστοί οι εμπλεκόμενοι στη συναλλαγή. Εκτός κι αν αφορά σε κάποιον από τους υφιστάμενους μετόχους, με εμφανές μερίδιο μεγαλύτερο του 5%, οπότε εκ των πραγμάτων θα γνωστοποιηθεί ο αγοραστής. Όμως, ούτε αυτό μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο, καθώς με βάση το ισχύον πλαίσιο κάλλιστα μπορεί να "καλυφθεί" κάποιος πίσω από υπεράκτιο σχήμα ή… από άσχετο τελικό πελάτη.

Πάντως, έχει ενδιαφέρον το γεγονός (…και μόνο) πως κάποιος πούλησε το 4,7% (περί τα 2,63 εκατ. μετοχές) στην ιστορικά χαμηλότερη τιμή της εισηγμένης, σε μία περίοδο όπου πολλά ακούγονται και περισσότερα φημολογούνται σχετικά με συζητήσεις, επαφές και ανακατατάξεις μεταξύ παρόχων και επιχειρηματιών του κλάδου.

Το ότι η τιμή της μετοχής έγραψε σχεδόν ταυτόχρονα με τη μεταβίβαση(;) και ένα εντυπωσιακό 20άρι θα έπρεπε εκτός των άλλων να απασχολήσει και την εποπτεύουσα αρχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Όμως, και σε αυτό φαίνεται να υπάρχει κώλυμα, από τη στιγμή όπου η διοίκηση της εταιρίας δηλώνει άγνοια.

Οι Άραβες της EIT (με ποσοστό 37%) φέρεται πως ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν ότι έχουν εμπλακεί στη συναλλαγή. Από την πλευρά των Ολλανδών (το Stichting P. ABP ελέγχει το 9,9%), τηρείται σιγή… ιχθύος, ενώ με τους υπεύθυνους του Aviva ( μερίδιο 7,7%) δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσουμε.

Θα είχε ενδιαφέρον αν αγοραστής ήταν οι Άραβες ή μήπως ο Σωκράτης Κόκκαλης έκανε κάποια κίνηση μέσω της HoL.

Στην αγορά κυκλοφόρησαν φήμες και για τη Wind, που ωστόσο δεν καταφέραμε να επιβεβαιώσουμε.

Όλη αυτή η… σιωπή των πιθανών εμπλεκομένων και η απροθυμία να ενημερώσουν τη χρηματιστηριακή αρχή (πόσο μάλλον το ευρύτερο επενδυτικό κοινό) συντηρεί την εικοτολογία γύρω από την εισηγμένη και τις δρομολογημένες εξελίξεις στον κλάδο.

Χρηματιστηριακή πηγή δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αγοραστής να αφορά σε κάποιον διαχειριστή ή επενδυτή, ο οποίος, θεωρώντας φθηνή την αποτίμηση της εισηγμένης (στα 57 εκατ. ευρώ) και προεξοφλώντας τις εξελίξεις, λαβαίνει απλώς θέση και τίποτε περισσότερο.

Η ίδια πηγή εστίαζε το ενδιαφέρον της και στις αυξημένες συναλλαγές, που πραγματοποιούνταν σταθερά στη μετοχή της εισηγμένης εδώ και εβδομάδες και περισσότερο μετά το… σπάσιμο της τιμής (από το 0,60 - 065 ευρώ) και της κατάρρευσής της προς τα ιστορικά χαμηλά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v