Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 9 2010

Άλλαξε χέρια το 100% (…και πλέον) της Εθνικής

Μας το επισήμαναν(*), το ελέγξαμε και το αναφέρουμε. Ως ενδεικτικό της μετατόπισης (και συγκέντρωσης) του ενδιαφέροντος (ξένων και Ελλήνων) σε λιγοστές και συγκεκριμένες μετοχές. Αλλά και της ευρύτερης αναδιάταξης δυνάμεων, ισορροπιών και συμφερόντων που σημειώνεται σε ελληνικούς ομίλους εδώ και μήνες.

Η περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας είναι επίσης ενδεικτική, καθώς έχει τη μεγαλύτερη… ταχύτητα κίνησης μετοχών, σταθερά υψηλή μεταβλητότητα, εντυπωσιακό ημερήσιο μέσο όρο και γιατί είναι η… Εθνική.

Με αριθμό εισηγμένων μετοχών 956.090.482 (κεφαλαιοποίηση 6,797 δισ. ευρώ), από την αρχή του χρόνου παρουσιάζει σταθερά υψηλότατο τζίρο και συναλλακτικότητα. Σε σημείο που συνολικά, την ίδια περίοδο, να έχουν αλλάξει χέρια, να έχουν "γυρίσει" 1.086.551.808 μετοχές (σε απόλυτο αριθμό ημερήσιων συναλλαγών), που ξεπερνούν το σύνολο των εισηγμένων τίτλων. Υψηλότατος και ο μέσος όρος ημερήσιων συναλλαγών, που μέχρι και τη χθεσινή συνεδρίαση αντιστοιχούσε σε 4,6 εκατ. μετοχές/συνεδρίαση. Με μέση ημερήσια αξία συναλλαγών στα 46 εκατ. ευρώ.

Τα συνολικά στοιχεία αφορούν βέβαια σε συναλλαγές στη διάρκεια διόρθωσης της μετοχής και σε συνεχόμενα επίπεδα τιμών. Έχει όμως ενδιαφέρον, καθώς σε διάστημα 52 εβδομάδων η τιμή διορθώνει από τα 17,70 ευρώ, σε διάστημα 6 μηνών από τα 10,40 ευρώ (σε μέγιστες τιμές, όπως αναλυτικά αναφέρονται στο euro2day - ΕΤΕ).

Την ίδια περίοδο, έχει πραγματοποιηθεί και η συνδυαστική ενίσχυση κεφαλαιακής επάρκειας του ομίλου, η διαδικασία ΑΜΚ, η αναδιάταξη θεματοφυλάκων και μετόχων, με την τιμή της τραπεζικής μετοχής να έχει προσεγγίσει χαμηλότατες τιμές.

(*) Ένα ευχαριστώ σε όσους καθημερινά ενισχύουν αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v