Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 7 2011

Τράπεζες: Η μεγάλη επιστροφή στη δεκαετία του ΄90

Η επιστροφή στο… παρελθόν για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (και του τραπεζικού κλάδου ευρύτερα) συνεχίζεται.

Επώδυνα, με καθημερινές απώλειες και υποαξίες, καθώς ο μεν κλαδικός δείκτης διορθώνει προς τα επίπεδα του 1998-97, ο δε τίτλος της ΕΤΕ σε τιμές προ… αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου άλλων εποχών.

Αδιάψευστος προεξοφλητικός μηχανισμός το Χ.Α. (…και το κάθε χρηματιστήριο), είτε αρέσει είτε όχι "αποτυπώνει" για περισσότερους από δώδεκα μήνες αυτά που συμβαίνουν στη συνέχεια.

Την περίοδο της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου της Εθνικής η μετοχή "πάλευε" με την περιοχή στήριξης, που παρέπεμπε στον Μάρτιο του 2003, στον Μάρτιο του 2009 και στον Ιούνιο του 2010.

Στηρίξεις σημαντικές, καθότι πολυετείς, διασπάστηκαν καθοδικά και μάλιστα με αυξανόμενη προσφορά, με δανεισμό μετοχών και ενίσχυση των short θέσεων σε ΣΜΕ του τίτλου και του 20άρη.

Από τα πιο εύκολα… πτωτικά πονταρίσματα που έχουν παιχτεί τα τελευταία χρόνια, όπως μας εκμυστηρευόταν παλιός παίκτης και παραδοσιακός φίλος της στήλης.

Η διόρθωση της Εθνικής (αναλογικά η τρέχουσα της Πειραιώς) εξηγεί το… πολύ μεγάλο discount που δόθηκε (…ή που ζητήθηκε να δοθεί, προκειμένου να συμμετάσχουν οι αγορές στην ΑΜΚ της ΕΤΕ) και που ορισμένους τους έπιασε εξαπίνης. Μερικούς, γιατί οι περισσότεροι φάνηκε πως το περίμεναν.

Στο διάγραμμα που ανεβάζουμε (…με την τεχνική αρωγή της eZMarket) σήμερα επιβεβαιώνεται τεχνικά η εκτίμηση πως και η τελευταία ΑΜΚ της Εθνικής πραγματοποιήθηκε σε "τοπικά υψηλά".

Η κίνηση που βρίσκεται σε εξέλιξη πιέζει τη μετοχή προς τα… 5 ευρώ (σημαντικότατη περιοχή στήριξης, χαμηλά του '98), που εάν δεν αντέξουν θα αφήνουν περιθώριο περαιτέρω διόρθωσης της τάξης του 16% - 18% χαμηλότερα. Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως στις τράπεζες, στην ελληνική οικονομία, στη χώρα ΔΕΝ συμβαίνει κάτι περισσότερο απ' όσα υποστηρίζουν και εκτιμούν καλά ενημερωμένες πηγές και γνώστες των εξελίξεων.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επιβεβαιώθηκε για πολλοστή φορά πως οι insiders (…δηλαδή οι 2 - 3 ξένοι που πρώτοι έβγαλαν σήμα πώλησης για τη μετοχή της ΕΤΕ και τις υπόλοιπες του κλάδου από τον Οκτώβριο του 2009, εντονότερα δε στα μέσα Ιανουαρίου του 2010 - και όλοι γνωρίζουμε σε ποιους αναφερόμαστε…) ήταν γνώστες των εξελίξεων.

Μένει να επιβεβαιωθεί (ή όχι) η εκτίμηση άλλων διορατικών παικτών πως η ΕΤΕ -ο κλάδος- εισέρχεται (κάποιες μετοχές βρίσκονται ήδη σε αυτό το κανάλι) στην τελευταία φάση της καθοδικής κίνησης.

ΣΗΜ. Όπως εύστοχα σημείωνε τελευταία ο φίλος zelis677 serraios.gr "… πλέον αρνητικοί με τις αγορές είναι όσοι μιλούσαν στις 5.400 για... απέραντη ρευστότητα και νέα υψηλά στον Γ.Δ.!". Και όπως σωστά θυμίζει ο Χρήστος Ε., ο serraios (και ελάχιστοι ακόμη στη συνέχεια…), ο Δημήτρης, ο Στέφανος κ.ά. ήταν από τους πρώτους που προειδοποίησαν τέλη του 2007 - αρχές του 2008 για τα όσα βιώνουμε.

Γιατί, από τούτη εδώ τη… γωνίτσα που απλόχερα μας παρέχει το euro2day, εκτιμούμε πως τώρα πλέον και για τη συνέχεια απαιτούνται η συντονισμένη δράση, η συνεχής αλληλοενημέρωση - πληροφόρηση, η ενδελεχής επεξεργασία στοιχείων και ενδείξεων όσο το δυνατόν περισσότερων ενεργών παικτών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v