Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 23 2010

Ούτε καν ένα φύλλο συκής…

Για το τέλος του 2010, ενός ολέθριου έτους όπως καταθέτει στην Άποψή του και ο φίλος Δημήτρης Τζάνας, επέλεξαν οι «κατέχοντες» να (ξανά) υπενθυμίσουν το πώς αντιμετωπίζουν τα του οίκου τους και τα μικροσυμφέροντά τους και πώς τους απέναντι. Αυτούς, δηλαδή, που υφίστανται εδώ και 12 μήνες μία αλλοπρόσαλλη και αδιέξοδη πολιτική.

Εμπλοκή λοιπόν με τα «κλειστά επαγγέλματα» για διάφορους λόγους, που επιχείρησαν να μας δικαιολογήσουν από τα τηλεπαράθυρα οι (υπέρ) προβεβλημένοι του συστήματος. Προφάσεις… κατά την εκτίμησή μας.

Ενώ το πολυνομοσχέδιο που καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις και μειώνει τους μισθούς κατατέθηκε και ψηφίστηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, με τη δικαιολογία του ασφυκτικού χρονοδιαγράμματος που επιβάλλει η τρόικα, το άνοιγμα των «κλειστών επαγγελμάτων», που επίσης εμπίπτει στο ίδιο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, θα κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο (*).

Αυτό αποφασίστηκε προχθές στο υπουργικό συμβούλιο έπειτα από έντονες παρεμβάσεις υπουργών, που ζήτησαν να προηγηθεί εκτενής διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς για να μην προκληθούν αντιδράσεις (sic).

Πρόκειται -για να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους- κυρίως για τα επαγγέλματα των δικηγόρων, των συμβολαιογράφων, των μηχανικών, που είναι ιδιαίτερα… δημοφιλή στις τάξεις των βουλευτών.

(*) Πρακτικά, και με γνωστή την ευχέρεια να ακολουθηθεί παρελκυστική τακτική -δηλαδή δημόσια διαβούλευση (bla, bla…), ενστάσεις και κόντρα προτάσεις κ.λπ.-, οι ίδιοι οι βουλευτές ευελπιστούν πως το ν/σ θα μπορεί να φτάσει μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Με την ελπίδα πως μέχρι τότε κάτι (κόψε από εδώ, κόψε από εκεί…) θα έχει έρθει στα μέτρα που θέλουν.

Με αυτά και με εκείνα, όμως, «κλείνει» το 2010 με τον χειρότερο δυνατό τρόπο, μεγαλώνοντας (δικαιολογημένα ή όχι δεν έχει πλέον και τόση σημασία, καθώς αυτό που μένει και μετρά είναι η αίσθηση που περνά στον κόσμο, στην κοινωνία) το χάσμα που διαρρηγνύει τον ιστό αυτού του τόπου. Και οι 300 της Βουλής φροντίζουν για ακόμη μία φορά να υπενθυμίσουν στους απέναντι πόσο πολύ περιφρονούν την ίδια την εκλογική πελατεία τους και πόσο ένθερμα ομονοούν όταν πρόκειται να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.

ΣΗΜ. Το όσο το δυνατόν εκτενέστερο θέμα για το… Πετρέλαιο: Το μεγάλο δίλημμα της Αθήνας δεν θα μπορούσε να βγει στη μορφή στην οποία εμφανίζεται εάν δεν «κεντούσε» κυριολεκτικά η συνάδελφος Άννα Φαλτάιτς, την οποία και ευχαριστώ ολόθερμα.

…και εν πάση περιπτώσει, μέρες που είναι, ευχές σε όλους και όλες.
Υγεία, Δύναμη και αγώνας με Αξιοπρέπεια για τη δυσκολότερη συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v