Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 4 2011

Κεφαλαιακή επάρκεια υπεράνω κεφαλαιοποιήσεων

Αφορμή και όχι κύριο αίτιο θεωρούν παράγοντες της αγοράς την έως και 15% υποχώρηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς.

Με βάση τη χθεσινή τιμή κλεισίματος και τους όρους συμμετοχής στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, διαμορφωνόταν ήδη από χθες μια «προσαρμοσμένη» τιμή που αντιστοιχούσε σε επίπεδα χαμηλότερα και των 2 ευρώ.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως ανάλογο discount και επίσης ακραίες μεταβολές είχαν… χαρακτηρίσει την πορεία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας.

Βέβαια, με την αποτίμηση της Πειραιώς να διαμορφώνεται πλέον στο 1,062 δισ. ευρώ, τίθεται ένα εύλογο ερώτημα που αφορά στη σχέση χρηματιστηριακής αξίας με κεφάλαια προς άντληση.

Πριν από λίγο η μετοχή της Πειραιώς κυμαινόταν στα 3,16, με χαμηλό τα 3,01 ευρώ, που «κατεβάζει» την αποτίμηση χαμηλότερα.

Στην περίπτωση όπου η τιμή της μετοχής υποχωρήσει και άλλο ώστε να συγκλίνει με την «προσαρμοσμένη», η κεφαλαιοποίηση του ομίλου θα ισοδυναμεί με το σύνολο των κεφαλαίων που έχει προγραμματιστεί να αντληθούν.

Κατά την εκτίμησή μας, η περίπτωση της Πειραιώς, καθώς και της Εθνικής προηγουμένως, είναι αφορμή και όπως σημειώναμε στο σχόλιό μας… «εύκολη λεία για τους σορτάκηδες».

Αυτό αποτελεί τη βραχυπρόθεσμη προσέγγιση όχι μόνο της Πειραιώς αλλά του κλάδου ευρύτερα. Γιατί υπάρχει και η μεσομακροπρόθεσμη, όπως επιχειρείται να αποτυπωθεί από τον Δ. Κοντογιάννη στους… λόγους που οδήγησαν στην ΑΜΚ της Πειραιώς, σε σχετικό θέμα των «Financial Times».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v