Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαρ 21 2011

ΟΤΕ: Και άλλη… κλήση από Βερολίνο

Από ΔΑΑ και ΔΕΠΑ ξεκινούν οι αποκρατικοποιήσεις (όπως αναφέρεται σε σχετικό θέμα του euro2day), η αγορά όμως προεξοφλεί εξελίξεις σε δύο άλλα μέτωπα: Ο ΟΤΕ και η ΔΕΗ είναι οι δύο εστίες που απασχολούν έντονα την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο, με τη μεν Επιχείρηση (λόγω υψηλού βαθμού δυσκολίας) να προορίζεται για ευθετότερο χρόνο (και περιβάλλον στην κοινή γνώμη), τον δε Οργανισμό να μπορεί να "εκκινηθεί" ακόμα και σύντομα.

Λίγο έως πολύ γνωστή και κυρίως ξεκάθαρη η θέση μας για τον ΟΤΕ, την τακτική της Deutsche Telekom, τη θεαματική αλλαγή στάσης των κυβερνητικών (για να μην προστρέξουμε σε προεκλογικές πομφόλυγες, γιατί εκεί πραγματικά θα γελάσει και ο κάθε… πικραμένος) αλλά και για τις επαφές που συνεχίζονται στο παρασκήνιο.

Άλλωστε, οι αναφορές της στήλης στην -κατά την εκτίμησή μας- μεθόδευση διαμόρφωσης μέσης τιμής για τη μετοχή του Οργανισμού, στα ήξεις αφήξεις των συναρμόδιων υπουργών, στις ασφυκτικές πιέσεις του Βερολίνου και σε αρκετό παρασκήνιο.

Όμως, όπως όλα δείχνουν, το θέμα (ξανα)ανοίγει και μάλιστα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν ενδεχόμενη διάθεση ποσοστού (10%) του Δημοσίου στην D.T. εφικτή και διαχειρίσμη ακόμη και σε αυτήν τη φάση.

Αναφορικά με ένα τέτοιο ενδεχόμενο επανέρχεται η Μάρω Τσαντήλα σε σχετικό θέμα της.

Εμείς απλώς επισημαίνουμε (για πολλοστή φορά) τα αυτονόητα και προφανή, την απόδοση κατά 27% της μετοχής (από την αρχή του έτους), την αποτίμηση των 3,82 δισ. ευρώ (τσάμπα πράμα παίρνουν οι Γερμανοί) και το "γερό premium" που θα μπορούσε να προσφέρει σε αμέσως επόμενη φάση η D.T., ανεβάζοντας το τίμημα έως και 20% - 30% από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή.

Η ουσία είναι πως η Αθήνα όσο πλησιάζει η 25η/3 θα πρέπει να δώσει δείγματα γραφής στο Βερολίνο και το "Ελευθέριος Βενιζέλος" και ο ΟΤΕ είναι αρκετά ισχυρά και επαρκή γι' αυτόν τον γύρο. Εάν το θέμα του ΟΤΕ συζητήθηκε στη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του υπουργού Επικρατείας στη Γερμανία δεν το γνωρίζουμε. Ούτε εάν τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Uwe Corsepius, όπου φέρεται να συζητήθηκε κυρίως το "αγκάθι" της Siemens.

Δεν γνωρίζουμε εάν το δεξί χέρι της Γερμανίδας καγκελαρίου έθεσε και την… εκκρεμότητα του ΟΤΕ, καθώς προέχει η εύρεση λύσης για τον άλλο γερμανικό κολοσσό (προκειμένου να ξαναμπεί επιχειρηματικά στο παιχνίδι η Siemens), ωστόσο θεωρούμε ιδιαίτερα πιθανό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως, καλά ενημερωμένοι κύκλοι αφήνουν να εννοηθεί πως η ελληνική πλευρά δείχνει πρόθυμη να ικανοποιήσει ακόμα μία γερμανική επιθυμία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v