Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 28 2011

Μια "ανάσα" ο ΟΠΑΠ από την Εθνική...

Έμελλε να το "γράψει" και αυτό το… ταμπλό. Την αποτίμηση της Εθνικής Τράπεζας να συρρικνώνεται (με τιμές κλεισίματος 27/4 στα 4,83 δισ. ευρώ) και του ΟΠΑΠ να ενισχύεται φτάνοντας πλέον στα 4,67 δισ. ευρώ.

Είναι γνωστό στην αγορά πως εδώ και 2 - 4 εβδομάδες παίζονται αρκετά στοιχήματα στη σχέση αποτίμησης της ΕΤΕ έναντι του τρίτου ΟΠΑΠ και του ενδεχομένου περαιτέρω υποβάθμισης του τραπεζικού ομίλου έναντι του οργανισμού. Οι λόγοι, τα αίτια και οι αφορμές πολλά και διάφορα, μόνο που δεν θα ασχοληθούμε με αυτά σήμερα. Σε εύθετο χρόνο θα πούμε μερικά πράγματα που εκτιμούμε.

Ωστόσο, από τη στιγμή όπου η απόλυτη τιμή για τη μετοχή της ΕΤΕ υποχωρεί χαμηλότερα των καθοριστικών 5,2 ευρώ, πολλά σενάρια επανέρχονται στο προσκήνιο. Χρήσιμα και για τους βραχυ- και για τους βραχυ-μεσοπρόθεσμους [η στήλη έχει "ανεβάσει" τον τελευταίο καιρό αρκετά διαγράμματα(*) της μετοχής της ΕΤΕ, που παραμένουν επίκαιρα και είναι εύκολα προσβάσιμα].

Θα επιμείνουμε όμως λίγο περισσότερο σήμερα - αύριο σε ένα στοιχείο(**) το οποίο αφορά στις τελευταίες "διανομές χαρτιών" που έχουν γίνει στην τραπεζική μετοχή (από την αρχή του έτους) και κατά την εκτίμηση αρκετών φίλων μπορεί να σηματοδοτούν αλλαγή τάσης.

Πρακτικά σημειώνεται πως, σε φάσεις διόρθωσης, αυξημένες συναλλαγές (περί τα 4 - 5 εκατομμύρια τεμάχια ανά συνεδρίαση) προοιωνίζονται αντίδραση και μάλιστα σημαντική. Σε φάσεις ανοδικής κίνησης, συναλλαγές 7 - 8 εκατομμυρίων τεμαχίων σηματοδοτούν την ολοκλήρωση του κυματισμού και την απαρχή της επόμενης υποχώρησης.

Έτσι λοιπόν (στις πρώτες συνεδριάσεις του Ιανουαρίου), με την τιμή στα χαμηλά των 5,62 ευρώ, μία έως τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις με μέσο τζίρο 5 εκατ. μετοχών οδηγούν την Εθνική έως τα τοπικά υψηλά των 7,9 - 8,1 ευρώ (αρχές Φεβρουαρίου).

Στα υψηλά της 21ης/2 (με την ΕΤΕ στα περίπου 8,1 ευρώ) πραγματοποιούνται αυξημένες συναλλαγές - διανομές (με 8 εκατομμύρια τεμάχια), που σηματοδοτούν τη δεύτερη διόρθωση της μετοχής προς τα 6,07 ευρώ (στις 10/3). Σε εκείνον τον κύκλο 1 - 3 συνεδριάσεων πραγματοποιούνται πάλι συναλλαγές περίπου 5 εκατ. τεμαχίων (διανομή στα χαμηλά), με την τιμή να αντιδρά έως τα 7,25 ευρώ.

Επίπεδα τιμών όπου επίσης άλλαξαν χέρια 8 - 9 εκατ. τεμάχια. Χθες η μετοχή υποχώρησε έως τα 5,05 ευρώ (μάλιστα έκλεισε στο ελάχιστο ημέρας) με συναλλαγές 5,7 εκατ. τεμαχίων.

Με βάση την παρατήρηση και τα στοιχεία των προηγούμενων κινήσεων, θεωρούμε πως σήμερα - αύριο διακυβεύονται πολλά τόσο στην ΕΤΕ, στις τράπεζες όσο και στη διακύμανση του FΤSE-20.

(*) Πρόκειται για διαγράμματα που έχουμε χρησιμοποιήσει από τους φίλους Στέφανο Γεωργίου, Δημήτρη Γονιδάκη, την ομάδα ανάλυσης της eZMarket, τις μετρήσεις του zelis 677 και όσων συμβάλλουν σε αυτήν την προσπάθεια.

(**) Ακόμη ένα θερμό ευχαριστώ στον Βασίλη (Γεώργα).

ΣΗΜ. Αλήθεια, οι έρευνες για τον… τορναδόρο 2 σε ποιο σημείο βρίσκονται; Γιατί χθες αργά μας πληροφόρησαν πως το όλο θέμα "βαλτώνει". Είναι έτσι ή λάθος νομίζουμε;…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v