Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 9 2011

Το… ελληνικό στοίχημα

Σε "ενέχυρο για νέο μνημόνιο τα… ασημικά" αναφέρεται η Αγγελική Παπαμιλτιάδου σε ένα εξαιρετικά διαφωτιστικό άρθρο της, που κατά την εκτίμησή μας στοχεύει στην ουσία των όσων διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Για τις… μυστικές διαβουλεύσεις του Λουξεμβούργου πολλά γράφονται και περισσότερα φημολογούνται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία κοινωνία - οικονομία στα όρια του φόβου. Όσο περισσότερος ο φόβος, που διατρέχει πλέον τον ιστό, τόσο ευκολότερα το Σύστημα θα μπορέσει να επιβάλει πρωτοφανή και εξευτελιστικά μέτρα, απαιτήσεις.

Είναι τρομακτική η ισχύς πυρός-μόχλευσης, που παίζεται εδώ και καιρό γύρω από την "ελληνική υπόθεση", σημείωνε έμπειρος και νουνεχής παράγοντας. Πράγματι, εκτιμώντας την ισχύ μόχλευσης, που έχει δημιουργηθεί διεθνώς από τα κάθε λογής "σπίτια", έχεις μία τάξη μεγέθους ικανή να συνθλίψει όχι μόνο κοινωνίες - οικονομίες κρατών, αλλά σχηματισμούς και Ενώσεις ολόκληρες.

Παραθέτουμε ενδεικτικά μόνο μερικά στοιχεία(*) που αποτυπώνουν ακριβώς αυτήν την ισχύ…

Στα 234,2 τρισ. $ υπολογιζόταν (τέλος του 2010) η συνολική ισχύς μόχλευσης των παραγώγων διεθνώς, ενισχυμένη σε σχέση με τα 175,4 τρισ. $ του Σεπτεμβρίου 2008.

Στην κορυφή του σχετικού πίνακα η JP Morgan με 77,7 τρισ. $, η Citibank National με 51,4, η Bank of America με 50,4, η Goldman Sachs με 42,7 και η HSBC Bank USA National με 3,9 τρισ. $.

Εάν εκτιμήσουμε πως το ΑΕΠ ολόκληρης της Ευρώπης είναι περί τα 16 τρισ. $, των ΗΠΑ κάτι παραπάνω από 14 και της Κίνας στα 5,8 τρισ. $, έχουμε μία συγκριτική τάξη μεγέθους για την ισχύ μόχλευσης των καλούμενων "αγορών".

Διαπιστώνουμε, επίσης, πως η Goldman Sachs -ένα "σπίτι" που απουσίαζε από την 25άδα τον Σεπτέμβριο του 2008- βρίσκεται στο τέλος του 2010 στην τέταρτη θέση. Διαπιστώνουμε, επίσης, πως οι τράπεζες (…όπως λ.χ. η Citibank ή η Bank of America) που ήταν υπό κατάρρευση και τις οποίες το αμερικανικό δημόσιο έσπευσε να διασώσει (διαχέοντας όμως την κρίση στον υπόλοιπο κόσμο, κυρίως προς Ευρώπη - Ε.Ε.) όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν, αλλά αντιθέτως ενισχύθηκαν.

Μέσα σε δύο χρόνια αύξησαν την έκθεσή τους κατά 16 τρισ. $ η κάθε μία, που ισοδυναμεί με ολόκληρο το ΑΕΠ της Ευρώπης.

Το ενδιαφέρον είναι πως η ισχύς αυτή και η έκταση της…σπέκουλας αφορούν σε "οίκους" που συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό πίνακα συναλλαγών CDS - υποψήφιων να… βαρέσουν κανόνι.

* Τα στοιχεία για τις θέσεις των οίκων στα παράγωγα μας τα έδωσε ο Χ. Μουδάκης από τη Solidus Χρηματιστηριακή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v