Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 3 2011

Από το φιάσκο του Αστακού στο... Ελληνικό

Το Κατάρ απέσυρε οριστικά το ενδιαφέρον του για την τουριστική και εμπορική αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.

Έτσι το... όραμα του υπουργού Επικρατείας για το Σέντραλ Παρκ της Αθήνας… ξεμένει από χρηματοδότες (τουλάχιστον από την πλευρά των Αράβων). Ο Αχμέντ αλ Σαγιέντ (εκτελεστικός διευθυντής της Qatar Investment Authority QIA) πριν από περίπου δέκα μέρες, ειδοποίησε τον Χ. Παμπούκη πως αποσύρει το ενδιαφέρον του για την επένδυση στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ της "Ελευθεροτυπίας" (του Θανάση Τσίτσα), οι αξιωματούχοι του Κατάρ εμφανίζονται εξαγριωμένοι με την ελληνική πλευρά, κάνοντας λόγο για ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ BUSINESS PLAN.

Πρόκειται για σοβαρότατες καταγγελίες (εάν δεχτούμε την πλευρά της QIA), που δημιουργούν εύλογα ερωτήματα για τον τρόπο και τις μεθόδους με τα οποία κινείται η κυβερνητική ομάδα. Ερωτήματα ακόμη και για την εμπλοκή του Χοσέ Αθεμπίγιο -του Καταλανού φίλου του πρωθυπουργού-, ο οποίος ξεκίνησε από την αμισθί συμβουλευτική συνδρομή του, για να φτάσει στην ανάθεση της μελετητικής υποστήριξης μέσω της Barcelona Strategic Urban Systems.

Για περισσότερους από τρεις μήνες, η ελληνική πλευρά "κρύβεται" όσον αφορά στο περιβόητο σχέδιο αξιοποίησης του Καταλανού. Υπεκφεύγει όταν ερωτάται για το ύψος των αμοιβών και αρνείται να συζητήσει ακόμα και με τοπικούς φορείς, με επιστημονικές ομάδες, Έλληνες και ξένους αρχιτέκτονες, με το ΕΜΠ, ή με καταξιωμένους μελετητές.

Και αντί αυτών, επιλέγει τη μέσω διαρροών σε επιλεγμένα ΜΜΕ παρουσίαση αρχιτεκτονικών σχεδίων, μακετών, σκαριφημάτων με 2 - 3 ουρανοξύστες, μαρίνες και άλλα συναφή. Όμως, έτσι -πάντα κατά την εκτίμησή μας- ΔΕΝ γίνεται δουλειά, ΔΕΝ προχωρά τίποτε και ΔΕΝ υπάρχει αποτέλεσμα.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ οι χειρισμοί είναι -πάντα σύμφωνα με τη στήλη- επιεικώς…ερασιτεχνικοί και… παρεΐστικοι, για να μη συμμεριστούμε την εκτίμηση κακόβουλων που εννοούν και υπονοούν και άλλου τύπου συνδιαλλαγές.

Ερωτήματα και… σκιές για ακόμα μία φορά, ερωτήματα και…αναποτελεσματικότητα μετά το προ επταμήνου… φιάσκο του Αστακού. Τότε, ο γνωστός Ελληνοαμερικανός Πάτρικ Θήρος είχε κάνει λόγο για…παρεΐστικες συμπεριφορές και για προχειροδουλειές, εννοώντας σαφώς και αδιαφανείς διαδικασίες.

Η στήλη έχει αναφερθεί πολλές φορές στο αδιέξοδο αυτών των μεθοδεύσεων. Επίσης, έχει αναφερθεί ξεκάθαρα και έγκαιρα και στο νέο… φιάσκο του Ελληνικού, κάνοντας λόγο τελευταία (στις 11/3) και για τις λογικές τύπου fast track και τις αναθέσεις σε συμβούλους (φίλους και παρέες...).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v