Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουν 6 2011

Μοντέλο… ΕΥΔΑΠ

Στην Αττική και στα νησιά επεκτείνεται η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο εμπεριστατωμένο θέμα του Φάνη Γαβρινιώτη. Πολλά τα ενδιαφέροντα σημεία αλλά και οι σχεδιασμοί της διοίκησης, ωστόσο η στήλη θα σταθεί σε μερικά επιμέρους, που μας έχουν κάνει εντύπωση τελευταία.

Κατ' αρχάς κρατάμε την πρόθεση της διοίκησης της επιχείρησης να προωθήσει τη σύσταση και τη λειτουργία μιας νέας θυγατρικής (ΕΥΔΑΠ Νήσων Α.Ε.), που θα ανήκει κατά 100% στον όμιλο.

Από χρηματιστηριακής πλευράς, η δημιουργία και μόνο θυγατρικής, αλλά αυτόνομης και χωροταξικά εμφανώς ξέχωρης από τον κορμό της μητρικής, μας παραπέμπει σε προσπάθεια ενίσχυσης του όλου πακέτου. Από επιχειρηματικής, κυρίως όμως επενδυτικής -  χρηματιστηριακής πλευράς.

Στα 562 εκατ. ευρώ αποτιμάται η εισηγμένη, με τη μετοχή να έχει ενισχυθεί κατά 14,04% από την αρχή του έτους και κατά την εκτίμηση χρηματιστηριακών κύκλων μπορεί να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο.

Με τις κατάλληλες ενέργειες και με γνώμονα τα όσα αναφέρει σε πρόσφατη ανάλυσή της η Alpha Bank με εύγλωττο τίτλο «Ευπρόσδεκτη η κρατική αλλαγή στάσης στις αποκρατικοποιήσεις» (26/5).

Μας είχε κάνει εντύπωση σχετικά πρόσφατη δήλωση Γάλλων ενδιαφερομένων πως «δεν είναι δυνατόν η μικρή φιάλη νερού να πωλείται κατά μέσο όρο 0,50 ευρώ και το κυβικό να παραμένει τόσο φθηνό».

Πράγματι, με τη συλλογιστική των Γάλλων (μπορεί να είναι η Suez, μπορεί η Veolia ή κάποιος τρίτος) το… νερό μπορεί να έχει πολύ… ψωμί εάν περάσει σε ιδιωτικά χέρια και μοχλευτεί ανάλογα.

Κρατάμε στα υπόψη το θερμό ενδιαφέρον των Γάλλων- διαρκεί πάνω από τρία χρόνια το ενδιαφέρον τουλάχιστον του ομίλου Suez κατ' αρχάς για την ΕΥΑΘ-, όπως και την έκπληξή τους για το πόσο φθηνό είναι το νερό.

Όμως, γνωστό είναι το -επίσης- θερμό ενδιαφέρον εγχώριου ομίλου που κατά το παρελθόν είχε προτείνει συγκεκριμένες λύσεις αξιοποίησης.

Ο διαχωρισμός της ΕΥΔΑΠ, με τη δημιουργία - λειτουργία ξεχωριστής αυτόνομης εταιρίας των νήσων, μας πονηρεύει σφόδρα για τους πραγματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

Επιπρόσθετα, η ίδια καλά ενημερωμένη πηγή μάς εφιστά την προσοχή στις άριστες σχέσεις του επικεφαλής της επιχείρησης με «πρόσωπο-κλειδί» στις κινήσεις του πρωθυπουργού.

Για να δούμε…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v