Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 13 2011

Έχει άδικο ο Παντελής Οικονόμου;

Σαφείς αποστάσεις από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών πήρε χθες η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της. Και όσον αφορά στις πρόσφατες δηλώσεις του Παντελή Οικονόμου πως μπορεί να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα προϊόντα εστίασης αλλά και στην επιφύλαξή του για το κατά πόσον είναι εφικτός ο στόχος της συγκέντρωσης (έως ) 50 δισ. ευρώ από την ακίνητη περιουσία.

Εάν υποθέσουμε πως ο αναπληρωτής υπουργός δεν εκφράζει εκτιμήσεις με βάση την κυβερνητική ιδιότητά του αλλά ομιλεί ως άνθρωπος της αγοράς, πολύ δύσκολα μπορεί κανείς να διαφωνήσει μαζί του. Ακόμη και ο προϊστάμενός του υπουργός Οικονομικών, ο οποίος δήλωνε πως "… η Ελλάδα ό,τι λέει το εννοεί, γιατί, εάν δεν το εννοεί, δεν θα είναι αξιόπιστη και αποτελεσματική σε αυτό που κάνει".

Λογική η θέση του Ευάγγελου Βενιζέλου εάν πράγματι επρόκειτο για μία κυβέρνηση που έχει τηρήσει τα λόγια της, που έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, που πραγματοποιεί έναν στοιχειώδη σχεδιασμό (είτε συμφωνεί είτε διαφωνεί κάποιος).

Ατυχώς, η κυβέρνηση, υψηλόβαθμοι υπουργοί της αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός πλειστάκις έχουν ακυρώσει στην πράξη προγενέστερες δηλώσεις, εκτιμήσεις τους.

Άλλωστε, και στο θέμα της "βελούδινης χρεοκοπίας", στο οποίο αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ερχόταν σε ευθεία διάσταση με τη θέση του πρωθυπουργού ελάχιστες ημέρες νωρίτερα.

Έτσι και για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων - αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας.
Εάν κρίνουμε τι έχει γίνει μέχρι τώρα (λ.χ. σε Αστακό, Ελληνικό), τι δεν έχει γίνει (κυρίως η απαραίτητη προετοιμασία, νομική, θεσμική, χρηματοοικονομική κ.λπ.) για να ξεκινήσουν χωρίς καθυστέρηση οι ιδιωτικοποιήσεις (όπως τις θέλει η κυβέρνηση), δύσκολα θα βρεθεί αισιόδοξος άνθρωπος της αγοράς, που να πιστεύει πως μέχρι το τέλος του 2011 θα έχει υλοποιηθεί ο… μισός από τον σχετικό κατάλογο.

Άλλωστε, διαβάζοντας κάποιος προσεκτικότερα τις δηλώσεις του προέδρου του Ταμείου, δεν αποκομίζει και πολύ διαφορετική εκτίμηση από τα λεγόμενα του κ. Κουκιάδη, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει πως "… έχει υποβάλει την παραίτησή του πριν αποδεχτεί τον διορισμό του".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v