Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 2 2011

Ωραίες προτάσεις…

Βρήκαμε ενδιαφέρουσα -για να μην πω και… πρωτότυπη- την προσέγγιση- πρόταση του φίλτατου A.G. (από το χθεσινό χρηματιστηριακό σχόλιο, κόκκινο ποδαρικό και για τον Αύγουστο) και επειδή θα μπορούσε να αποτελέσει μια όντως πρακτική διέξοδο παρατίθεται αυτούσια στη στήλη.

Γράφει, λοιπόν, ο φίλος, ξεκαθαρίζοντας από την αρχή: "Κάπου διάβασα ότι ο κ. Βενιζέλος σκέφτεται να επιτρέψει με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προωθεί για διαβούλευση, και τις επενδύσεις σε ακίνητα και επιχειρήσεις, με χρήματα των Ελλήνων, των οποίων δεν θα ελεγχθεί το πόθεν έσχες. Ας προσπεράσουμε λόγω κατάστασης τι σημαίνει όχι έλεγχος του πόθεν έσχες. Έχω να κάνω την εξής πρόταση στον αγαπητό υπουργό.

Η αποτίμηση των εισηγμένων κρατικών εταιριών, 34% του
ΟΠΑΠ, 51% της ΔΕΗ, 10% του ΟΤΕ, 35% των ΕΛΠΕ, 75% της ΕΥΔΑΠ, 75% της ΕΥΑΘ, 75% του ΟΛΠ, 75% του ΟΛΘ στο Χ.Α., την Παρασκευή 29/7/2011, ήταν 4.200 ΕΚΑΤ. (4,2 δισ.). Η ΠΡΟΤΑΣΗ, λοιπόν: όλες οι ανωτέρω κρατικές εταιρίες, με τα αντίστοιχα ποσοστά τους, να μπουν σε ένα καλάθι και να ζητηθεί από τους ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ, όσοι εξ αυτών θέλουν, να αγοράσουν τις μετοχές του καλαθιού. ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για την προέλευση των χρημάτων. Το ποσόν που αναλογεί σε κάθε Έλληνα για μία μετοχή του καλαθιού είναι 420 ευρώ. Αν το ξεκινήσει τώρα τον Σεπτέμβριο, θα έχει το ποσόν στα χέρια του σίγουρα.

Θα μου πείτε, τι λοιπόν, θα αγοράσουμε αυτό που μας ανήκει; Ας είναι και έτσι, παρά να το χάσουμε. Βέβαια, οι διοικήσεις των εταιριών ΔΕΝ ΘΑ ΔΙΟΡΙΖΟΝΤΑΙ από το κράτος, αλλά από τη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ενδεικτικά, αναφέρω τα κέρδη ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΦΟΡΟΥΣ των ανωτέρω εταιριών για το 2010 σε εκατομμύρια ευρώ:
ΟΠΑΠ 575, ΔΕΗ 557, ΟΤΕ -139 (ειδικές συνθήκες, ετοιμασία για ξεπούλημα, το 2009 ήταν 407), ΕΛΠΕ 187, ΕΥΔΑΠ 11,3, ΕΥΑΘ 12,4, ΟΛΠ 7, ΟΛΘ 6. Ενδεικτικά αναφέρω τις σημερινές αποτιμήσεις τους στο Χ.Α. σε δισ. ευρώ: ΟΠΑΠ 3,6, ΔΕΗ 1,9, ΟΤΕ 2,7, ΕΛΠΕ 2, ΕΥΔΑΠ 0,436, ΕΥΑΘ 0,155, ΟΛΠ 0,310, ΟΛΘ 0,132. ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ, ΑΓΑΠΗΤΕ ΥΠΟΥΡΓΕ, ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΚΑΙ ΕΣΥ".

Αυτά υποστηρίζει ο A.G., αυτά αναφέρει, και γιατί όχι… άλλωστε, οι στρατιές συμβούλων, συνεργατών συμβούλων και παρατρεχάμενων μέχρι στιγμής ελάχιστα αποτελεσματικοί αποδεικνύονται (σ.σ.: για το γενικότερο καλό εννοούμε, γιατί για την πάρτη τους μια χαρά φαίνεται να πηγαίνουν) .

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v