Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 27 2011

Τουρκία: Συμβαίνουν και αυτά(*)

"...Από το μέτωπο, τέλος, της οικονομίας τα μηνύματα δεν είναι καλά. Η τουρκική λίρα υποτιμήθηκε κατά 18% μέσα σε μία εβδομάδα και οι Τούρκοι επιχειρηματίες σπεύδουν να βγάλουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό. Ας αφήσουμε, λοιπόν, λιγάκι τους οίκους αξιολόγησης και να δούμε και άλλες πτυχές της ζωής, όπου διακυβεύεται το μέλλον μας…".

Κρατάμε αυτήν την επισήμανση από το διαφωτιστικό -κατά την εκτίμησή μας- άρθρο της Λιάνας Μυστακίδου (από το elzoni.gr, που αναπαράγεται και από το infognomonpolitics.blogspot), γιατί στην περιφέρεια μας συμβαίνουν και άλλα - πέραν όσων δικαιολογημένα είναι στην επικαιρότητα, αλλά μπορεί να αποτελούν ψηφίδες ιας ευρύτερης εικόνας.

Στην τουρκική οικονομία έχουν γίνει, αναμφισβήτητα, σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλοί Έλληνες παράγοντες, πολιτευτές βεβαίως και δημοσιογράφοι να εμφανίζονται… εκστασιασμένοι από την κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία.

Όμως, περιοριζόμενοι στα καθαρώς οικονομικά, να συμπληρώσουμε πως τελευταία και ο Τούρκος υπουργός Εμπορίου, Ζαφέρ Καγκλαγιάν, εξέφρασε την ανησυχία του από την υπερθέρμανση της οικονομίας (κυρίως μέσω συνεχούς δανεισμού). Αμφισβητώντας τον ισχυρισμό του Ρ.Τ. Ερντογάν πως έχει μετατρέψει τη χώρα σε περιφερειακή δύναμη, που δεν επηρεάζεται από την ελληνική κρίση.

Παρά την εντυπωσιακή ανάπτυξη που σημειώνεται στο πρώτο τρίμηνο (με σημαντική ενίσχυση των άμεσων ξένων επενδύσεων), η τουρκική λίρα έχει διολισθήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών έναντι του δολαρίου και σε ιστορικά χαμηλά έναντι του ευρώ. Μάλιστα, θυμίζει ο υπουργός Εμπορίου, στη διάρκεια του έτους έχει υποτιμηθεί σχεδόν 7% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ όλων των νομισμάτων αναδυόμενων αγορών.

(*)Άρρηκτα συνδεδεμένες οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, δεν θα πρέπει να περνούν τόσο απαρατήρητες. Πάντα κατά την εκτίμησή μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v