Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 16 2011

Δεν είναι όλα (μόνο) όπως φαίνονται…

"Πουλήστε από τα αποθέματα χρυσού που έχετε εάν δεν βγαίνετε με αποκρατικοποιήσεις, εκποίηση περιουσίας και μέτρα λιτότητας", προέτρεψαν Γερμανοί πολιτικοί τους Ιταλούς μόλις τέθηκε θέμα... βοήθειας του Βερολίνου προς τη Ρώμη.

Λίγο ως πολύ, ωστόσο, οι ημιεπίσημες θέσεις (του Michael Fuchs και του Klaus Peter Flosbach από τα κυβερνητικά FDP και CDU) απηχούν αφενός την πλειονότητα της κοινής γνώμης, αφετέρου ισχυρότατες τάσεις και στην πολιτική σκηνή της χώρας.

Δεν κρύβονται, οι άνθρωποι, και γι' αυτό οι δικοί μας αρμόδιοι δεν θα πρέπει να παίρνουν ως χαριτολόγημα τις νουθεσίες (ακόμα και της λαϊκίστικης "Bild") για μακροχρόνια μίσθωση του Παρθενώνα ή της Μυκόνου.

Η λογική τους είναι ίδια και απαράλλαχτη από την εποχή του Βίσμαρκ και συνοψίζεται εύγλωττα στο τελευταίο βιβλίο του Γ. Μαλούχου -"Η επιστροφή του Ράιχ", εκδόσεις Λιβάνη-, ο οποίος υπενθυμίζει το περίφημο πλέον κεντρικό σύνθημα Europa wird Deutsch (στην ιστορική συγκέντρωση της Potsdamer Platz ). Μία από τις παραμέτρους που κινούν τα νήματα αυτής της κρίσης.

Αγοράζω. Όσο πιο χαμηλά υποχωρούν οι τιμές και τα πράγματα αγοράζω. Αυτό δήλωσε ο περίφημος Warren Buffett (ιδρυτής της Berkshire Hathaway και εκ των μετόχων της Moody's) τη μέρα όπου κατέρρεε ο DJIA (5,5%) και η πλειονότητα των παικτών πετούσε τα… χαρτιά από τα παράθυρα.

Άλλη μία παράμετρος του ίδιου σκηνικού.

Διαβάζουμε πως στο διάστημα της κατάρρευσης (1 - 9/8) υψηλόβαθμα στελέχη 50 αμερικανικών επιχειρήσεων (που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500) προχωρούσαν μαζικά σε αγορές μετοχών, τις οποίες ρευστοποιούσαν οι πανικόβλητοι επενδυτές.

Και αυτή είναι μία ακόμα παράμετρος του ίδιου σκηνικού. Και πόσες ακόμη σε όσα διαδραματίζονται εδώ και καιρό στις διεθνείς αγορές (τηρουμένων των αναλογιών και στα καθ' ημάς), ενισχύοντας την εκτίμηση νουνεχών και ψυχραιμότερων πως "η εικόνα δεν είναι πάντα μόνο αυτό που φαίνεται".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v