Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 5 2011

Τα μέτρα δεν βγάζουν πουθενά λένε οι 9 στους 10

Από κάθε άποψη, δύσκολη, πιεστική και ψυχοφθόρα η σημερινή συνεδρίαση.

Όμως, ζοφερή και άκρως απαισιόδοξη και η συνολικότερη κατάσταση στην οικονομία και στην κοινωνία ευρύτερα. Και πέρα από αριθμούς και δείκτες, με την κυβέρνηση να έχει να διαχειριστεί έναν Γολγοθά μπροστά της, αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι η διαμορφωμένη πεποίθηση στην κοινωνία πως αυτά τα μέτρα ΔΕΝ βγάζουν πουθενά.

Μας ανησυχεί το αποτέλεσμα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, το οποίο δείχνει ότι οι 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν πως τα μέτρα δεν είναι αποτελεσματικά. Η έρευνα δείχνει πως η απαισιοδοξία κυριαρχεί στον ευρωπαϊκό Νότο (η Ελλάδα έρχεται δεύτερη με 78%), σε αντίθεση με τον Βορρά, όπου η κατάσταση δείχνει σαφώς πιο ψύχραιμη και αισιόδοξη.

Όμως, το πιο ενδιαφέρον -πάντα κατά την εκτίμησή μας- είναι πως οι Έλληνες θεωρούν αναποτελεσματική την ακολουθούμενη πολιτική και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Προσοχή, ο Έλληνας ΔΕΝ είναι αντίθετος στην επιβολή μέτρων, ΔΕΝ θεωρεί παράλογο τον περιορισμό του Δημοσίου, ΔΕΝ έχει αντίρρηση στη συγκράτηση των δαπανών.

Όλοι μας -τουλάχιστον οι εχέφρονες- έχουμε συνειδητοποιήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό και πού βρίσκονται η χώρα, η οικονομία και η κοινωνία μας και πόσες θυσίες αναπόφευκτα θα πρέπει να γίνουν. Ο κόσμος δεν είναι τόσο παράλογος όσο μερικοί θέλουν να τον παρουσιάζουν. Απλώς ο πολύς κόσμος βιώνει καθημερινά μία επιδεινούμενη κατάσταση, διαπιστώνει μέρα με τη μέρα το αδιέξοδο του εγχειρήματος και γι' αυτό φτάνει σε σημείο έκρηξης.

Κατά την άποψή μας, αυτή η σχεδόν απόλυτη εκτίμηση των Ελλήνων πως τα μέτρα δεν βγάζουν και δεν οδηγούν πουθενά είναι ό,τι πιο δύσκολο καλούνται να διαχειριστούν ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο του.

Έχουν διερωτηθεί, αλήθεια, ΠΩΣ θα περάσουν όλα αυτά τα μέτρα (και άλλα περισσότερα που έρχονται) με την κοινωνία ριζικά αντίθετη; Επαναλαμβάνουμε πως ο κόσμος ΔΕΝ είναι αντίθετος με τα μέτρα, απλώς πιστεύει πως ΑΥΤΑ δεν φαίνεται να φέρνουν αποτέλεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v