Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Αυγ 18 2011

Τι παιχνίδι "παίζουν" οι αυλικοί του Βερολίνου

Σε σχετικό θέμα του euro2day διαβάζουμε: "Την αντίθεσή της με τη συμφωνία της Φινλανδίας με την Ελλάδα σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις για τα δάνεια εξέφρασε εκπρόσωπος του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών, ενώ τόνισε πως η Αυστρία θα ζητήσει και αυτή εγγυήσεις αν οι χώρες της ευρωζώνης εγκρίνουν το deal της Φινλανδίας. «Το μοντέλο των εγγυήσεων (collaterals) θα πρέπει να είναι ανοιχτό σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης. Θα δούμε αν αυτή είναι η περίπτωση», δήλωσε ο κ. Harald Waiglein στη φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat".

Πριν καλά-καλά στεγνώσει το… μελάνι της υπογραφής της συμφωνίας Αθήνας - Ελσίνκι, ανάλογο ζήτημα θέτει ωμά και ξεκάθαρα η Βιέννη. Συμπτωματικό, θα πείτε, πως η Αυστρία και η Φινλανδία υπολογίζονται στο γερμανικό μπλοκ και κατά παράδοση στηρίζουν τις θέσεις του Βερολίνου και λειτουργούν σαν… λαγοί των συμφερόντων της γερμανικής σχολής.

Εάν την αυστριακή ένσταση ακολουθήσει με διαφορά μερικών ημερών μία τρίτη χώρα (από το ίδιο μέτωπο), τότε θα πρέπει άπαντες να πονηρευόμαστε για κάτι πιο μεθοδευμένο και συντονισμένο.

Θα ακολουθήσουν το Άμστερνταμ, το Λουξεμβούργο ή κάποιος πρόθυμος από το πρώην ανατολικό μπλοκ, λ.χ. η Μπρατισλάβα, η Λιουμπλιάνα ή θα… δείξει. Οπότε και θα είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουμε να κάνουμε με κάτι μεμονωμένο και τυχαίο.

Προσωπικά, μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση κάτι που εκ πρώτης ανάγνωσης μπορεί να φαίνεται πως δεν έχει σχέση με όλο αυτό το παιχνίδι που εξελίσσεται.

Δεν μπορεί -για παράδειγμα- τη μία μέρα οι αποφάσεις της συνόδου κορυφής να χαρακτηρίζονται ενδεδειγμένες για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους και λίγο μετά να έρχεται ο πολύς Τζορτζ Σόρος με συνέντευξή του σε… γερμανικό έδαφος (στο περιοδικό "Der Spiegel") και να ζητά την έξοδο της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από το ευρώ. Δεν μας φαίνεται για τυχαίο αυτό το… συμβάν.

Το ενδιαφέρον είναι πως ανάλογη εκτίμηση φέρεται να εξέφρασε τελευταία και ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγ. Βενιζέλος, ο οποίος εμφανίζεται ανήσυχος και γι' αυτά τα… τυχαία συμβάντα.

Οι επόμενες κινήσεις θα δείξουν εάν όντως εξυφαίνεται κάτι πιο σύνθετο από ό,τι είχε διαφανεί μετά τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v