Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Σεπ 21 2011

Δεν ήξεραν, δεν γνώριζαν για το έλλειμμα...

Εξαιρετική η αφορμή που μας δίνει σήμερα ο Γεώργιος Μπιλλίνης (και γι' αυτό τον ευχαριστώ ολόθερμα) για να δώσουμε συνέχεια σε ένα θέμα που δεν δείχνει και δεν είναι τόσο απλό ώστε να μας επιτρέπει να το προσπεράσουμε χωρίς περισσότερο ψάξιμο.

Χαίρομαι γιατί ο φίλος δηλώνει γνώριμος από παλιά (οπότε δεν τίθεται ζήτημα παρερμηνειών, γι' αυτό και δεν αποδέχομαι πως ηθελημένα επιχειρώ να συμβάλω προς την κατεύθυνση της εικονικής μείωσης). Δηλώνει αντίθετος οικονομολογικά - κοινωνικά (ανέκαθεν γόνιμος ο διάλογος με ανθρώπους οι οποίοι διαφωνούν) και απ' ό,τι φαίνεται γνώστης ορισμένων λεπτομερειών.

Επειδή παρακολουθούμε το συγκεκριμένο ζήτημα πολύ καιρό (δεν είναι της παρούσης, αλλά από τις σελίδες της "Ε" και της "Κ.Ε." έχουμε αφιερώσει… μελάνι), προφανώς και δεν επιχειρείται η διαστρέβλωση καθαρών στοιχείων, ούτε η παραποίηση μεγεθών (που αφορούν στο έλλειμμα, στον τρόπο υπολογισμού του).

Ωστόσο, η ίδια η Eurostat έχει παραδεχτεί πως ο υπολογισμός ελλειμματικών ΔΕΚΟ, νοσοκομείων συνέβαλε στην έως και 3,5% διόγκωση του μεγέθους. Ένα ποσοστό της τάξης του 3% - 3,5% δεν μπορεί να θεωρηθεί αμελητέο, καθώς αντιστοιχεί σε 9 με 10 δισ. ευρώ.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα του υπολογισμού ή μη είχε ανοίξει πολύ μεγάλη κουβέντα, με τη συνδρομή του Νίκου Χουντή (με σχετική πυκνή αλληλογραφία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ), με τους αρμόδιους κοινοτικούς παράγοντες για να καταλήξει (η αρμόδια κοινοτική υπηρεσία) πως εναπόκειτο στη διακριτική ευχέρεια της ελληνικής πλευράς το εάν και πώς θα συμπεριλάβει και ποια μεγέθη σε ποιους λογαριασμούς(*).

Εκτιμούμε πως αυτή η θέση μας ενισχύεται μετά και τη χθεσινή παράσταση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέα Γεωργίου (αλλά και του καθ' ύλην αρμόδιου Φίλ. Σαχινίδη**) ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Διαβάζοντας περισσότερα(***) συμπεραίνεται πως ούτε ο ισχυρός άνδρας της ΕΛΣΤΑΤ ούτε ο υπουργός γνώριζαν εάν ανάλογος υπολογισμός έχει γίνει από έστω άλλη μία χώρα.

Ορθά η πρόεδρος της επιτροπής (Βάσω Παπανδρέου) τους βοήθησε σημειώνοντας πως τον συνυπολογισμό των ΔΕΚΟ στα ελλείμματα τον κάνει μόνον η Νορβηγία, μόνο που η ευνομούμενη αυτή χώρα βρίσκεται εκτός Ε.Ε.

Σας φαίνεται, λοιπόν, λογικό ένας τόσο καταρτισμένος επιστήμονας ("γκουρού" τον αποκαλούσε ο πρώην "τσάρος" Γ. Παπακωνσταντίνου και προσωπικός φίλος του Ανδρέα Γεωργίου), με διεθνείς περγαμηνές, να μη γνωρίζει εάν και πού αλλού εφαρμόζεται ο τρόπος με τον οποίο συνυπολογίστηκε στην περίπτωσή μας; 

Και υπενθυμίζουμε πως ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ παραμένει υπάλληλος του ΔΝΤ -με άδεια άνευ αποδοχών, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι- και της Eurostat.

(*) Υπάρχει πληθώρα στοιχείων και δημοσιευμάτων, που με κάποιον τρόπο θα μπορούσε να φτάσει στα χέρια σου, φίλε Γεώργιε.

(**) Αλήθεια, ο πρώην "τσάρος" Γ. Παπακωνσταντίνου έχει λόγους να ανησυχεί και να αποφεύγει την παρουσίασή του στην ίδια επιτροπή; Αυτός ήταν καθ' ύλην αρμόδιος και υπεύθυνος και όχι τόσο ο συμπαθής μας Φίλιππος Σαχινίδης.

(***) Εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ και σήμερα από τον Αντώνη Γαλανόπουλο ("Ε", σελίδα 11, με τον εύγλωττο τίτλο… "Χωρίς πειστικές εξηγήσεις επέμεινε για τις ΔΕΚΟ").

Ευχαριστώ θερμότατα και πάλι για την αφορμή να δώσουμε συνέχεια σε ένα τόσο σοβαρό -κατά την εκτίμησή μας- θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v