Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Οκτ 11 2011

Κυβέρνηση: Όταν χάνεται το μέτρο…

Με μια πρωτοφανή απόφαση, που γεννά πολλά και σοβαρά ερωτήματα, οι ελληνικές αρχές αρνούνται να εισπράξουν από την ιδιωτική εταιρία Ελληνικός Χρυσός εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα προσφεύγουν γι’ αυτόν τον λόγο κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής!

Αυτό διαβάζουμε σε σχετικό θέμα του "Ποντικού", όπου φαίνεται εύγλωττα η μονομερής πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση του μνημονίου.

Άκουσον άκουσον! Η ελληνική κυβέρνηση (με την υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών, βεβαίως) παρεμβαίνει υπέρ ιδιωτικής εταιρίας και κατά των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου ζητώντας να ακυρωθεί απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία η εταιρία Ελληνικός Χρυσός καλείται να επιστρέψει 15,4 εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό δημόσιο!

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου με τίτλο "Ελλάδα κατά Επιτροπής", "η Ελλάδα ζητά από το Γενικό Δικαστήριο την ακύρωση της αποφάσεως C(2011)1006 τελικό της Επιτροπής, με την οποία κηρύχθηκε ως παράνομη κρατική ενίσχυση η επιδότηση ύψους 15,34 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από τις ελληνικές αρχές στη μεταλλευτική επιχείρηση Ελληνικός Χρυσός, η οποία συνίστατο σε παραχώρηση της μεταλλευτικής εκμεταλλεύσεως της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας και στην απαλλαγή από τους φόρους για την πράξη αυτήν και με την οποία διατάχθηκε η ανάκτηση του ποσού της επιδοτήσεως, πλέον τόκων".

Επισημαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την απόφασή της στις 23/2 ορίζει ότι:

- Η Ελλάδα ανακτά από τον αποδέκτη την ενίσχυση (ύψους 15,34 εκατ. ευρώ).
- Τα ανακτώμενα ποσά βαρύνονται με τόκο από την ημερομηνία κατά την οποία τέθηκαν στη διάθεση των δικαιούχων μέχρι την ημερομηνία της πραγματικής τους ανάκτησης.

Και όλα αυτά γιατί, μεταξύ άλλων, οι ελληνικές αρχές:

-Παραχώρησαν τη μεταλλευτική εκμετάλλευση της Κασσάνδρας έναντι τιμής χαμηλότερης της πραγματικής αγοραίας αξίας.
-Απάλλαξαν την εταιρία από τους φόρους.

Μετά τη διάσωση των τραπεζών και την ασυλία επιχειρηματιών, βλέπουμε πως συνεχίζεται αμείωτη η ευνοϊκή μεταχείριση συγκεκριμένων συμφερόντων.
Σε βάρος, συν τοις άλλοις, των δημοσίων εσόδων…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v