Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Δεκ 8 2011

Στοιχηματίζουν στην υποβάθμιση της Γαλλίας

Πληθαίνουν οι εντός της Γαλλίας διαφωνίες για τη στάση του Ν. Σαρκοζί, οι ενστάσεις για την αμέριστη στήριξη που παρέχει στη Γερμανία και οι προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο εκχώρησης εθνικής κυριαρχίας.

Συνάμα, αναζωπυρώνονται ιστορικά φοβικά σύνδρομα (πλέον σε σημαντικότατο μέρος της κοινής γνώμης) κι αναβιώνουν μνήμες από τους δύο τελευταίους πολέμους και αρκετοί αναλυτές σχετίζουν τη διαφαινόμενη υποβάθμιση της γαλλικής οικονομίας με τη λύση του γερμανογαλλικού άξονα και τη δραματική ανατροπή των ισορροπιών που αναπτύχθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες μεταξύ των δύο χωρών.

Σε αυτήν την εύθραυστη συγκυρία, έρχεται το Reuters να προειδοποιήσει(;) για τα επερχόμενα.

Σε δημοσκόπησή του, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ οικονομολόγων, έδειξε ότι η Γαλλία θα υποβαθμιστεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο και θα χάσει το ΑΑΑ.

Μάλιστα, το πρακτορείο υπογραμμίζει ότι η υποβάθμιση έχει δρομολογηθεί και θα γίνει ανεξάρτητα από τις προσπάθειες του Ν. Σαρκοζί. Στην έρευνα μετείχαν 13 οικονομολόγοι. Από αυτούς οι 11 απάντησαν ότι τους επόμενους τρεις μήνες το Παρίσι θα βρεθεί αντιμέτωπο με υποβάθμιση.

"Ακολουθώντας τη μεθοδολογία της S&P, που βασίζεται σε ποσοτικούς παράγοντες, η Γαλλία θα έπρεπε να έχει βαθμολογία AΑ. Την ίδια πρέπει να έχουν οι ΗΠΑ και η Μ. Βρετανία", ανέφερε ο Jean-Christophe Caffet της επενδυτικής τράπεζας Natixis.

** σ.σ.: Μία αφορμή, όπως αυτή που δίνεται από το Reuters, περίμενα για να απαντήσω στον φίλο NPetropoulos. Δεν είναι, κατά την εκτίμησή μου, φίλε, το μέγεθος των ηγετών τόσο (που σαφώς δεν έχουν το ανάλογο πολιτικό βάρος ενός Ντε Γκολ, Μιτεράν ή Χ. Κολ και Χ. Σμιτ), όσο η δυναμική που έχει προσδώσει το ίδιο το διεθνές σύστημα στις ιστορικές εξελίξεις.

Ξεχνάμε την Ευρώπη που ξέραμε, με επώδυνο τρόπο, και πηγαίνουμε προς μία νέα τάξη πραγμάτων, όπως την έχει σχεδιάσει η πανίσχυρη παγκοσμιοποιημένη ολιγαρχία, όπως εκφράζεται από βραχίονες τύπου Goldman Sachs, S&P, ή μέσω των βασικών μετόχων της ιδιωτικής Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v