Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 31 2012

Καταλύτης η Alpha στις τράπεζες… και όχι μόνο

Ενδιαφέρον το προσκήνιο, ακόμη πιο ενδιαφέρον όμως το παρασκήνιο γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο Alpha Bank - Eurobank. Σε εμπεριστατωμένα θέματα των Αν. Παπαϊωάννου - Χρ. Κίτσιου και του Dr. Money παρουσιάζονται κι αναλύονται πολλές πτυχές αυτής της υπόθεσης.

Η συνέχεια αναμένεται εξόχως ενδιαφέρουσα καθώς οι ανατροπές που επέρχονται, σύμφωνα με την πληροφόρησή μας, ΔΕΝ θα περιορίζονται στις τράπεζες.

Υψηλά ιστάμενη πηγή της Alpha Bank μας έλεγε χθες το βράδυ με νόημα πως το deal, όπως είχε πρωτοκαθοριστεί (και είχε εγκριθεί -υπό προϋποθέσεις-, μην το ξεχνάμε, από την Επιτροπή Ανταγωνισμού) ΔΕΝ υφίσταται. Είτε θα υπάρξει μετεξέλιξή του (υποθέτουμε, με όρους συμφερότερους για την Alpha Bank) είτε θα κλείσει οριστικά. Ό,τι αυτό θα συνεπάγεται και θα δρομολογεί για τη Eurobank, συμπληρώνουμε εμείς.

Προφανώς και έχει τη σημασία της η συγκυρία κατά την οποία η διοίκηση της Alpha Bank επέλεξε να χτυπήσει και να επιμείνει στην αποσαφήνιση των προθέσεών της (σε αντίθεση με τον έτερο πόλο, που δείχνει να τηρεί πιο αμυντική στάση).

Γνωρίζουν το εμφανώς μικρότερο βάρος που έχουν μετά τη γνωστοποίηση των στοιχείων από τους ελέγχους της BlackRock, ξέρουν τη χαμηλότερη έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, έχουν διασφαλίσει τη μη θεαματική ανατροπή των υφιστάμενων μετοχικών ισορροπιών (μετά από μία αναπόφευκτη α.μ.κ.) και εκτιμούν πως υπάρχει εν δυνάμει χρηματοδότης.

Σε αυτά θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πως στις 30/6/2008 το Paramount απέκτησε 16,44 εκατ. μετοχές της Alpha Βank, πληρώνοντας (τότε) 18 ευρώ ανά μετοχή. Συνολικά 296 εκατ. ευρώ.

Όπως το ότι ο όμιλος προχώρησε σε α.μ.κ. 986 εκατ. ευρώ (το φθινόπωρο του 2009 ) με τιμή συμμετοχής στα 8 ευρώ. Θυμόμαστε πως είχαν εκδοθεί 123,292 εκατ. μετοχές, 3 νέες για κάθε 10 παλαιές, και το Qatar συμμετείχε σε εκείνη την αύξηση με 4,931 εκατ. μετοχές ή 40 εκατ. ευρώ.
Γιατί τα θυμίζουμε όλα αυτά; Μα γιατί το Qatar επένδυσε 336 εκατ. ευρώ για να αγοράσει το 4% μιας τράπεζας.

Φθάνοντας πέρυσι να αποφασίσει πως με 500 εκατ. θα αποκτούσε το 17% ενός νέου σχήματος Alpha - Eurobank με τιμή 1,7 ευρώ ανά μετοχή. Θα αποκτούσε πρακτικά μετά τη μετατροπή 294,117 εκατ. νέων κοινών μετοχών πέραν των 21,37 εκατ. μετοχών που κατέχει.

Μη διαφεύγει της προσοχής μας πως το Paramount θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει για τρία χρόνια τις ομολογίες, λαμβάνοντας ετησίως τόκο 10% (που μας δίνει στην 3ετία 150 εκατ. ευρώ), δηλαδή να πάρει πίσω από τα 500 εκατ. τα 150, άρα θα επένδυε 350 εκατ. ευρώ.
Κατά συνέπεια, μέρος της συνέχειας θα πρέπει να αναζητηθεί και μέσω των επενδυτών από το Κατάρ.

Εύλογο το ερώτημα στην αγορά για τη στάση που θα τηρήσει ο μεγαλομέτοχος της Eurobank στην περίπτωση όπου τελικά ναυαγήσει η συμφωνία με την Alpha Bank. Πώς θα κινηθεί η ομάδα του Σπ. Λάτση με τον επιχειρηματία να έχει δώσει από τη στιγμή της αρχικής συμφωνίας το στίγμα των προθέσεών του τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο και για τον χώρο της ενέργειας. Ή μήπως θα πρέπει να περιμένουμε μια θεαματική κίνηση και ανατροπή από τον μεγαλομέτοχο της EFG;

Σημ.: Από τεχνικής πλευράς, στη μετοχή της Alpha Bank είναι εμφανής η προσπάθεια δημιουργίας σχηματισμού αναστροφής. Το ότι η τιμή έχει διαμορφωθεί πάνω από το 1,183 ευρώ (τα χαμηλά Σεπτεμβρίου του 2011) έχει τεράστια σημασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v