Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιαν 23 2012

Γιατί τόσο οργισμένες οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ;

Τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου αλλά και του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά ο υπό παραίτηση οικονομικός εισαγγελέας Γρ. Πεπόνης, αναφορικά με την υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και τις καταγγελίες του μέλους της Ζωής Γεωργαντά περί σκόπιμης διόγκωσης του ελλείμματος της χώρας.

Αυτά διαβάσαμε μεταξύ άλλων σε σχετικό θέμα της Εύας Καραμανώλη στις 20/1 και η τροπή που πήρε η υπόθεση πυροδοτεί νέο γύρο αντιπαραθέσεων (και μάλιστα σε υψηλούς τόνους) σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη συγκυρία(*).

Κατά τη γνώμη μας, εκτός των άλλων, δίνεται μία έμμεση απάντηση σε όσους είχαν λοιδορήσει κι είχαν αναφερθεί απαξιωτικά στην παρουσίαση των γεγονότων (από ελάχιστα ΜΜΕ, που τότε τα είχαν αναδείξει) και ίσως θα πρέπει να περιμένουμε σε βάθος χρόνου την κατάληξη μιας υπόθεσης.

Ωστόσο, θα υπενθυμίσουμε κάποιες από τις αναφορές της στήλης κυρίως λόγω της ξεκάθαρης ματιάς και θέσης που έχει για ορισμένα θέματα. Χωρίς υπεκφυγές και… ήξεις-αφήξεις.

Δεν θα ξεμπλέξουν με τα «φουσκώματα» της ΕΛΣΤΑΤ έγραφε ο Εκηβόλος (στις 29/11), σημειώνοντας: «Λανθασμένα ορισμένοι είχαν βιαστεί να θεωρήσουν λήξασα την υπόθεση. Αμ, δε! Κάθε άλλο, σημειώνει εγκυρότατη πηγή μας, η οποία εκτιμά πως το… πάρτι μόλις τώρα ξεκινά. Δεδομένων επίσης των νέων πολιτικών ισορροπιών και (κυρίως) του φόβου για τις επερχόμενες εξελίξεις, η υπόθεση αναμένεται θερμότατη. Θυμηθείτε το!».

Μάλιστα, σε σχετικό ερώτημά μας (τότε, από τις σελίδες της Ελευθεροτυπίας) για την ουσία της καταγγελίας, ο Παναγιώτης Κασιμάτης (ο οποίος έχει καταθέσει στην αντεισαγγελέα πρωτοδικών Π. Παπανδρέου) υποστηρίζει πως πρόκειται για δόλια ενέργεια του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, που εμπίπτει στον νόμο περί προσβολής προσωπικότητας φυσικών και νομικών προσώπων.

Ο γνωστός συνταγματολόγος σημειώνει (σύμφωνα με την κατάθεσή του) πως ο Ανδρέας Γεωργίου συνέβαλε σε ηθική βλάβη, που μετριέται οικονομικά, καθώς επέφερε δυσβάστακτα μέτρα σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων.

Εκτιμά δε πως μηνυτήρια αναφορά του ΔΣΑ στηρίζεται σε ισχυρές μαρτυρικές καταθέσεις, οι οποίες θα περιορίσουν τις πιθανότητες να τεθεί η υπόθεση στο αρχείο.

Στα δυο στενά η υπόθεση της ΕΛΣΤΑΤ και του Ανδρέα Γεωργίου (σκάνδαλο, με πολιτικές προεκτάσεις και αποδέκτες από τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό και τον Γ. Παπακωνσταντίνου, μέχρι τον Ευάγγ. Βενιζέλο).

Στις… μαγικές κινήσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου αναφερόταν η στήλη λίγες μέρες νωρίτερα (στις 21/11), ενώ πιο πίσω (στις 6/10) σημείωνε πως «το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…».

Ενδεικτικά (στο σχόλιό μας της 6/10) υποστηρίζαμε ότι «δεδομένου πως για πολλούς παραμένει ακόμα ανοιχτή η προηγούμενη… λαθροχειρία της Αρχής, του Ανδρέα Γεωργίου, επαναφέρονται τα εύλογα ερωτήματα για τον ρόλο του πρώην(;) στελέχους του ΔΝΤ, προσωπικής επιλογής του πρώην... τσάρου Γ. Παπακωνσταντίνου και συμφοιτητή του Γ. Παπανδρέου και του Αντ. Σαμαρά στις ΗΠΑ».

Αυτά για την… Ιστορία.

(*)Οι προειδοποιήσεις (σ.σ.: στην πρωινή εκπομπή των Μ. Αναγνωστάκη - Ι. Χασαπόπουλου, στο MEGA, Σαββατοκύριακο), και μάλιστα σε εντονότατο κι απειλητικό ύφος του συνήθως ψύχραιμου Αν. Λοβέρδου για «μακελειό εάν πειραχτεί ο Γ. Παπανδρέου» παραπέμπουν σε απώλεια ελέγχου και ψυχραιμίας ή σε κάτι άλλο.

Γιατί κάποιοι έκαναν λόγο για βολή ενόσω εκκρεμοδικεί (σε πρώτο βαθμό) η υπόθεση με τα CDSs, η συμμετοχή του αδελφού του Γ.Π. στη Unigestion κ.λπ.


ΣΗΜ.: Ανεβάζουμε σχετικά ενδιαφέρουσα παραπομπή, που μας έστειλε η Άννα Φαλτάιτς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v