Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 10 2012

Alpha: Μελετά σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης

Μεταφέρουμε ως έχει την απάντηση της Alpha Bank σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (με αφορμή το θέμα της Αναστασίας Παπαϊωάννου και του euro2day).

"Σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως προς δημοσιεύματα περί συμφωνίας μετοχικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) μετά της τραπέζης αναφορικά με αλλοδαπές θυγατρικές της τελευταίας, η Alpha Bank δηλώνει ότι, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαδικασίας ανακεφαλαιοποιήσεως των ελληνικών τραπεζών, μελετά διάφορα σχέδια προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενδυναμώσεως των εποπτικών της κεφαλαίων, όμως ουδεμία συμφωνία υφίσταται περί του υπόψη αντικειμένου μετά της ΕΒRD".

Το περιεχόμενο, η προσεκτική διατύπωση των επίμαχων σημείων και τα περιθώρια ερμηνείας που αφήνονται μένουν στην κρίση του κάθε αναγνώστη κι επενδυτή ξεχωριστά.

Εμείς κρατάμε το ότι ο όμιλος «μελετά διάφορα σχέδια προς την κατεύθυνση περαιτέρω ενδυνάμωσης των εποπτικών του κεφαλαίων». Το ότι γίνεται λόγος για περισσότερα του ενός σχέδια ενισχύει την εκτίμηση πως η Alpha Bank βρίσκεται σε μάλλον πλεονεκτικότερη θέση έναντι άλλων τραπεζών. Άλλωστε, η διοίκηση της Alpha Bank ήταν αυτή που οδήγησε σε ναυάγιο την προοπτική στρατηγικής συνεργασίας-συγχώνευσης με τη Eurobank.

Όσον αφορά τα διάφορα σενάρια (συμπεριλαμβανομένου και εκείνου για την EBRD), θα πρέπει να συνεκτιμηθεί το γεγονός πως η συντηρητικότερη επέκταση της Alpha Bank σε αγορές των Βαλκανίων (και στη ΝΑ. Ευρώπη) της δίνει την ευχέρεια να περιμένει να δει πώς θα κινηθούν οι ανταγωνιστές της στην περιοχή και να πράξει ανάλογα.

Θεωρητικά, έχει την πολυτέλεια να περιμένει να δει τι θα γίνει με τα δίκτυα άλλων ελληνικών τραπεζών (εάν θα πουληθούν ή όχι). Και εάν κρίνει πως τη συμφέρει, μπορεί να διατηρήσει το μεγαλύτερο μέρος του δικού της (είτε με τη συνδρομή… τρίτου είτε χωρίς), δημιουργώντας προϋποθέσεις συγκριτικού πλεονεκτήματος για την επόμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v