Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 3 2012

Σε περιβάλλον επιφυλάξεων η ανακεφαλαιοποίηση

"Η Αθήνα θα πρέπει και πιθανότατα θα αντιταχθεί σε μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους από το 21% που προβλέπεται από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου".

Αυτά (κυρίως, μεταξύ άλλων) δήλωνε στο Μarket News International στις αρχές Οκτωβρίου ο μετά από περίπου έναν μήνα πρωθυπουργός (σχετικό θέμα του euro2day με τον εύγλωττο τίτλο "Διαφωνεί με μεγαλύτερο haircut ο Λ. Παπαδήμος" στις 5/10/2011).

"Το ενδεχόμενο ενός νέου οικονομικού πακέτου για την Ελλάδα άφησε ανοιχτό ο κ. Λουκάς Παπαδήμος μιλώντας στην ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Λ. Παπαδήμος τόνισε, ωστόσο, ότι η Αθήνα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος. 'Ενδεχομένως να χρειαστεί κάποιου είδους νέα οικονομική στήριξη, αλλά πρέπει να εργαστούμε εντατικά για να αποφύγουμε αυτό το ενδεχόμενο', δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Εξήγησε ότι, ακόμη κι αν εφαρμοστούν όλα τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί, και πάλι η Ελλάδα μπορεί να μην έχει πρόσβαση στις αγορές.

Είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τις συνθήκες στις αγορές και τις προσδοκίες για το 2015, ανέφερε". Αυτά σημειώνονταν σε σχετικό θέμα (euro2day - 20/3/2012- Δεν αποκλείεται νέο πακέτο στήριξης).

Επίσης "ο Άντριου Μποσομγουόρθ, κορυφαίος μάνατζερ της Pimco, εκτιμά ότι με το πρώτο κούρεμα τα προβλήματα της Ελλάδας δεν έχουν επιλυθεί, αντιθέτως "εκτιμούμε ότι θα υπάρξει και δεύτερο κούρεμα στην Ελλάδα. Γι' αυτό και αποφεύγουμε τα ελληνικά ομόλογα".

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο Άντριου Μποσομγουόρθ εκτιμά ότι το δεύτερο κούρεμα θα πλήξει όχι τους ιδιώτες, αλλά κυρίως τα κράτη που δάνεισαν στην Ελλάδα: "Σωστά, γιατί πρόκειται εν τω μεταξύ για σχεδόν 3/4 του ελληνικού χρέους. Ως εκ τούτου, ενδεχόμενη νέα αναδιάρθρωση δεν θα πλήξει σε τόσο μεγάλο βαθμό τις χρηματαγορές, όπως εκτιμούσαμε μέχρι πρότινος". (σχετικό θέμα του euro2day στις 3/4 ).

Επίσης, και οι τελευταίες προβλέψεις του Peter Bofinger κάνουν λόγο για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έως το καλοκαίρι, και ο μάλλον μετριοπαθής Γερμανός οικονομολόγος υποστηρίζει πως με την πραγματοποιηθείσα διαγραφή το ελληνικό δημόσιο χρέος μειώθηκε μόνο στο 157% του ΑΕΠ από 162% προηγουμένως.

Κατά την άποψη του σοφού της γερμανικής καγκελαρίας (και μάλιστα από αυτούς που συνήθως εκφράζουν συμπαθείς θέσεις για το ελληνικό πρόβλημα), η Ελλάδα θα έπρεπε να μειώσει τώρα και όχι το 2020 το δημόσιο χρέος της στο 120% του ΑΕΠ.

Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει (με έντονη αμφισβήτηση), η οποία μία εβδομάδα πριν από την ανακοίνωση των όρων της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προφανώς δεν διευκολύνει την όλη διαδικασία.

Προφανώς, όταν επικρέμαται μία τέτοια απειλή το κίνητρο συμμετοχής σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εξασθενεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v