Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Απρ 27 2012

Δεν έχει σταματημό ο… κατήφορος

Διαβάζουμε(*) πως η Τουρκία συνεχίζει μεθοδικά την ανάπτυξη της αμυντικής της βιομηχανίας, ενώ αλλάζουν δραματικά (σε βάρος της χώρας μας) οι αεροπορικές ισορροπίες.

Ε, και τι έγινε, θα πείτε, και σωστά... Άλλωστε, ακούσατε κάποιον από τους πολιτικούς αρχηγούς να μπαίνουν στον κόπο να αναφερθούν -έστω με μία απλή επισήμανση- σε αυτά τα θέματα; Σιγά τώρα, εδώ κοτζάμ MEGΑλο κανάλι αφιέρωνε 15΄ στο πρώτο θέμα του, που δεν ήταν άλλο από την… τηλεμαχία των εκπροσώπων του πολιτικού συστήματος.

Όμως, στη γείτονα βλέπουμε πως, ενώ προ 5ετίας οι εισαγωγές όπλων αντιπροσώπευαν το 85% των αγορών των τουρκικών Ε.Δ., το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 48% το 2011. Μάλιστα, σύμφωνα με τον διευθυντή της Υπογραμματείας Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), η Τουρκία στον τομέα των κρίσιμων τεχνολογιών εξαρτάται από πηγές του εξωτερικού κατά 35%.

Ας υπολογίσουμε εκτός των άλλων πόσες θέσεις εργασίας και ποιοι κλάδοι αναπτύσσονται παράπλευρα και συμπληρωματικά.

Από την άλλη, η πανίσχυρη Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας έδωσε πρόσφατα την πρώτη παραγγελία δύο μονάδων του μαχητικού F-35 για να ενταχθούν σε τρία χρόνια στη δύναμη της αεροπορίας. Μέχρι το 2013 θα ακολουθήσει η κύρια παραγγελία για τα υπόλοιπα 78 μαχητικά, που θα αρχίσουν να εντάσσονται από τα μέσα του 2016.

Πώς είπατε;(**).

σ.σ.: Χαιρόμαστε που οι δύο τελευταίες αναφορές της στήλης στα τεκταινόμενα στη ΔΕΗ στάθηκαν αφορμή να ειπωθούν ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Κατ' αρχάς από τον δάσκαλο Μιχάλη Καϊταντζίδη για «το πωλητήριο στη ΔΕΗ και τα μικροκομματικά κριτήρια στην ενέργεια», αλλά και από τον Αλέξανδρο Μωραϊτάκη, ο οποίος από την πρότερη θέση του προέδρου του ΣΜΕΧΑ υπενθυμίζει ορισμένες πολύ ουσιώδεις λεπτομέρειες. Αλλά και από τον φίλτατο Nikos Oikonomopoulos (favlos), ο οποίος επανέρχεται στον ρόλο του Silchester.

(*)Σε εξειδικευμένα έντυπα Άμυνας-Γεωστρατηγικής και Οπλικών Συστημάτων.
(**)Ας τα συνεκτιμούν όλα αυτά οι «προοδευτικοί» υπέρμαχοι της (τάχα) μείωσης των εξοπλισμών σε Ελλάδα - Τουρκία, οι… αριστερούληδες θιασώτες της «φιλίας των λαών» και ανάλογων φληναφημάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v