Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Μαϊ 24 2012

Οι άνθρωποι της αγοράς μπορούν…(*)

Ενδιαφέρουσα βρίσκουμε τη χθεσινή παρέμβαση του ΣΕΒ από τη στιγμή μάλιστα που είναι αποτέλεσμα σύγκλισης προτάσεων, αντιλήψεων και εφαρμόσιμων μέτρων.

Την ώρα αυτή, όπου το πολιτικό σύστημα καθεύδει με τις ηγεσίες και τους «στρατούς» να επιδίδονται σε ρητορικούς ακροβατισμούς, οποιοδήποτε πλαίσιο υλοποιήσιμων προτάσεων (που προέρχονται από επαγγελματίες και ανθρώπους της αγοράς), το οποίο μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των επαχθών βαρών στους εργαζόμενους, θα πρέπει να είναι καλοδεχούμενο.

Το ενδιαφέρον είναι πως στην πρόταση του ΣΕΒ απάντησε θετικά ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, ενώ και η ΓΣΕΒΕ εξέφρασε τη θέση της για ένα νέο εργασιακό πλαίσιο.

Μετά από όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες στην οικονομία και στην κοινωνία, το να υποστηρίζονται θέσεις όπως η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών, η κατάργηση του άρθρου 37 (του Ν. 4024/2011), η παράταση της ισχύος των ΣΣΕ (μετενέργεια) αλλά και για τον κατώτατο μισθό είναι ενθαρρυντικό.

Τα τελευταία χρόνια έγιναν «εγκλήματα», με τα μνημόνια Ι και ΙΙ, με τις δανειακές συμβάσεις, με συνέπεια η εργασία κι η πραγματική οικονομία να πληγούν εξοντωτικά.

Προφανώς σε αυτήν τη φάση της κρίσης δεν περιμένουμε δραστικές αναδιαρθρώσεις. Τουλάχιστον όμως ας αρχίσει να πρυτανεύει η λογική από τους ίδιους τους ανθρώπους της αγοράς, με συνεκτίμηση της αντοχής του κόσμου και της ανάγκης για μικρή έστω εκτόνωση του κλίματος που έχει διαμορφωθεί.

(*) Αλήθεια, από την επομένη των εκλογών (της 6ης/5) μέχρι και χθες το βράδυ από τα κόμματα διατυπώθηκε έστω μία ουσιαστική και ρεαλιστική πρόταση για την αγορά εργασίας, τη φορολογία αλλά και για εξίσου σοβαρά ζητήματα όπως το μεταναστευτικό, τα εθνικά θέματα, την παιδεία και τόσα άλλα; Έστω μία;

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v