Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΒ:Πρόταση κατάργησης της μείωσης μισθών 22%

Επιστροφή κατώτατων μισθών στα επίπεδα προ της μείωσης κατά 22% και επαναφορά μετενέργειας προτείνει ο ΣΕΒ. Καρφώνει Βενιζέλο λέγοντας ότι κινήθηκε πίσω από την πλάτη εργοδοτών-εργαζομένων. Πώς απαντούν οι φορείς.

  • της Αλεξάνδρας Γκίτση
ΣΕΒ:Πρόταση κατάργησης της μείωσης μισθών 22%
Την επαναφορά των κατώτατων μισθών στα προ της μείωσης επίπεδα προτείνει ο ΣΕΒ, ο οποίος καλεί τους κοινωνικούς εταίρους να κάτσουν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα, κύκλοι από τον ΣΕΒ κατηγορούν για διγλωσσία τον Ευάγγελο Βενιζέλο σχετικά με τα εργασιακά. Οι ίδιοι σημειώνουν ότι «ο Ε. Βενιζέλος πίσω από την πλάτη των κοινωνικών εταίρων συμφώνησε την τελευταία στιγμή ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης με την τρόικα τη μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού, κάτι που κανένας κοινωνικός εταίρος δεν είχε διανοηθεί», όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις του ΣΕΒ για τα εργασιακά, σε επιστολή του προς τους κοινωνικούς εταίρους προτείνει: 

1. Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης που προβλέπει μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολουμένους. 

2. Την επαναφορά της παράτασης ισχύος της ΣΣΕ (θέμα μετενέργειας) από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Παράλληλα, προτείνει στους κοινωνικούς εταίρους (ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ) να συζητήσουν το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από την κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» όπως τις χαρακτηρίζει συμβάσεις, που προβλέπουν αμοιβές 20%-100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ του 2010 και περιλαμβάνουν πολλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο ΣΕΒ ενημέρωσε με σχετική επιστολή και τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ του ΣΕΒ σε ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ

"Προςκ. Ιωάννη Παναγόπουλο Πρόεδρο ΓΣΕΕ

Αγαπητέ Πρόεδρε,

Το ευρύτερο θέμα των εργασιακών σχέσεων είναι αναπόφευκτα μέρος της προεκλογικής και -κυρίως και αμέσως- της μετεκλογικής ατζέντας. Ο ΣΕΒ εκτιμά ότι υπάρχουν σήμερα οι αντικειμενικές προϋποθέσεις για να αναλάβουν οι ίδιες οι δυνάμεις της εργασίας την πρωτοβουλία να συζητήσουν χωρίς προκαταλήψεις, να παραμερίσουν παρωχημένα στερεότυπα, να αναζητήσουν -χωρίς αλλότριες παρεμβάσεις ή σκοπιμότητες- κοινές θέσεις, σε όφελος των εργαζομένων, των ανέργων, των επιχειρήσεων. Να αξιοποιήσουμε τον χρόνο μέχρι τις εκλογές για να συνεργαστούμε ειλικρινά, παραγωγικά και αυτοδύναμα.

Ειδικότερα, σας καλούμε να συζητήσουμε:

• Προτάσεις για την άρση των εμποδίων στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, που υπέρμετρα επιβαρύνουν το μη μισθολογικό κόστος και οδηγούν σε συρρίκνωση της επιχειρηματικότητας και σε αύξηση της ανεργίας. Από τον Ιανουάριο του 2012 είχαμε συμφωνήσει πως αυτός είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για να αποφύγουμε τις πιέσεις στα μισθολογικά.

• Το ζήτημα της προσαρμογής του μέσου κόστους εργασίας σε επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν από τη διαρκώς οξυνόμενη κρίση, με έμφαση στις «ευγενείς» συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές 20% έως 100% πάνω από την ΕΓΣΣΕ 2010 και περιλαμβάνουν πολλαπλά πρόσθετα επιδόματα και παροχές.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ θα ήταν έτοιμος να προωθήσει μαζί σας μέτρα που είναι συμβατά με τις θέσεις που έχουμε επανειλημμένα εκφράσει ως κοινωνικοί εταίροι και θα ήταν ρεαλιστικά ως μέρος ενός τέτοιου ευρύτερου προγράμματος, όπως:

• Την κατάργηση της πρόσφατης νομοθετικής διάταξης, που προβλέπει τη μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% για τους μόνιμα απασχολουμένους.

• Την επαναφορά της παράτασης ισχύος των ΣΣΕ (θέμα μετενέργειας) από τους 3 στους 6 μήνες από τη λήξη τους, όπως ίσχυε προηγουμένως.

Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι υφίστανται την πίεση και τη δοκιμασία της κρίσης. Λουκέτα και απολύσεις πάνε μαζί. Σας καλούμε, λοιπόν, να σχεδιάσουμε, από κοινού και έγκαιρα, την επόμενη μέρα των εργασιακών σχέσεων - μακριά από προεκλογικές αντιπαραθέσεις και κομματικές ρητορικές, στη βάση των πραγματικών συμφερόντων των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων.

Με φιλικούς χαιρετισμούς, Δημήτρης Δασκαλόπουλος
Κοιν.: κ. Βασίλη Κορκίδη, Πρόεδρο ΕΣΕΕ
κ. Δημήτρη Ασημακόπουλο, Πρόεδρο ΓΣΕΒΕΕ
"

ΓΣΕΕ: Άμεση σύγκληση των Εθνικών Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης

Επιστολές προς τον υπουργό Εργασίας Αντώνη Ρουπακιώτη και τον πρόεδρο του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλο απέστειλε η ΓΣΕΕ, στις οποίες τεκμηριώνεται η απόφαση της συνομοσπονδίας να μην προσέλθει σε διάλογο με τους εργοδοτικούς φορείς, αντιπροτείνοντας την άμεση σύγκληση των Επιτροπών Κοινωνικής Προστασίας και Απασχόλησης, ώστε να υπάρξει διαβούλευση σε εθνικό θεσμικό επίπεδο και συμφωνίες δεσμευτικές από εργαζόμενους, εργοδότες και κράτος.

Για τη ΓΣΕΕ μια επικείμενη συνεννόηση με τους εργοδοτικούς φορείς για τα εργασιακά ζητήματα δεν θα είχε νόημα με δεδομένο το γεγονός ότι ανάλογες συμφωνίες υπήρξαν και στο παρελθόν, οι οποίες με νόμους κατέληξαν στο καλάθι των απορριμμάτων.

ΕΣΕΕ: Αποδεχόμαστε την πρόσκληση

Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, κατόπιν της πρόσκλησης του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου προς τους κοινωνικούς εταίρους για την επανέναρξη των συζητήσεων επί των εργασιακών σχέσεων, απέστειλε στον πρόεδρο του ΣΕΒ την παρακάτω επιστολή:

«…Για το ελληνικό εμπόριο η ύπαρξη μιας ισορροπημένης και σταθερής Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιβίωση της αγοράς. Θα πρέπει, όμως, όλοι να καταλάβουν ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν μπορούν να διευθετούνται, εάν δεν προηγείται ειλικρινής διάλογος, που θα σταθμίζει με ακρίβεια τις επιδράσεις της συγκυρίας και θα οδηγεί σε μία κοινά αποδεκτή λύση.

Οφείλουμε να ξεφύγουμε από τις παλαιές, ευάλωτες και ασταθείς συμφωνίες και να δημιουργήσουμε μία νέα ισχυρή Συλλογική Σύμβαση, που θα ικανοποιεί εργοδότες και εργαζόμενους, θα δεσμεύσει τη νέα ελληνική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις νέες εκλογές, ενώ θα δημιουργήσει ένα ισχυρό ανάχωμα στις ορέξεις για πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων και περαιτέρω μειώσεις των μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η ΕΣΕΕ επανειλημμένα έχει εκφράσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στα μέτρα της μείωσης του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ και της μετενέργειας. Όπως, όμως, πολύ καλά γνωρίζετε, τα μέτρα αυτά επήλθαν με νομοθετική ρύθμιση και δεν νοείται πάγωμα νόμου με 'κοινωνική συμφωνία' ή 'μορατόριουμ', παρά μόνο με άλλη νομοθετική διαδικασία, αρμοδιότητα, όμως, που δεν έχει η σημερινή μεταβατική κυβέρνηση.

Αποδεχόμαστε την πρόσκλησή σας για έναρξη ενός ειλικρινούς διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, όχι όμως για να μπαλώσουμε προσωρινά τις παρούσες εργασιακές σχέσεις, αλλά για να επανασχεδιάσουμε από κοινού μια καινούργια, ρεαλιστική και σεβαστή από όλους Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε στην εξέλιξη του διαλόγου και στον επανασχεδιασμό μιας νέας εργασιακής σύμβασης είναι πολλές και σημαντικές. Ωστόσο, προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει η βούληση να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και ότι μπορούμε ώριμα πλέον να καταλήξουμε σε μια 'εθνική εργασιακή συμφωνία', που θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια και των δύο μερών…».

ΓΣΕΒΕΕ: Κάλεσμα για υπογραφή σύμβασης

Το θέμα των εργασιακών σχέσεων και της Συλλογικής Διαπραγμάτευσης δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικών διαγκωνισμών.

Η ΓΣΕΒΕΕ πίστευε και πιστεύει ότι οι κοινωνικοί εταίροι είχαν και έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν το "Σωστό" εκείνο πλαίσιο και συμφωνίες, ώστε να διατηρείται το πρωτεύον στοιχείο της κοινωνικής και εργασιακής ειρήνης, απαραίτητο συστατικό για την ανάπτυξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας από τη μικρότερη έως τη μεγαλύτερη κλίμακα.

Η συλλογική διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών είναι η μόνη διαδικασία που μπορεί να λειτουργήσει και να ενσωματώσει την εκάστοτε οικονομική συγκυρία, θετική ή αρνητική.
Το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να διαμορφώνεται με τη λογική του εκκρεμούς, ώστε ανάλογα των πολιτικών συσχετισμών να στριμώχνει τη μια πλευρά σε όφελος της άλλης. Η λογική αυτή επεκράτησε και κατά τη διαμόρφωση του παλαιού πλαισίου, αλλά ενσωματώθηκε και στη λογική του νέου πλαισίου (ισχύοντος) με τις πλέον ακραίες εκδοχές.
 
Και το παλαιό πλαίσιο οδήγησε σε λογικές και διαδικασίες γραφειοκρατικές και εκβιαστικές, συρρικνώνοντας την έννοια της διαπραγμάτευσης και της συλλογικής ευθύνης, αλλά και το νέο σε μεγαλύτερο βαθμό καθιστά άκυρη την υπεύθυνη διαπραγμάτευση μεταξύ των μερών.

Είναι απαραίτητες όσο ποτέ, ιδιαίτερα κάτω από τις παρούσες συνθήκες (κλονισμός βιωσιμότητας επιχειρήσεων, αδυναμία καταβολής μισθών από τις επιχειρήσεις, μεγάλη ανεργία, δραματική συρρίκνωση αγοραστικής δύναμης, μεγάλη ανασφάλεια για το πολύ άμεσο μέλλον) να βρεθούν, να συζητηθούν και να προταθούν από τους κοινωνικούς εταίρους νέα σημεία ισορροπίας χωρίς κανιβαλισμούς.

Θεωρούμε ως πρώτα βήματα:

1ον. Την κατάργηση του άρθρου 37 του Ν. 4024/2011 που αφαιρεί τη δυνατότητα από το υπουργείο Εργασίας της επέκτασης των συμβάσεων που υπογράφονται και σε επιχειρήσεις και εργαζομένους που δεν είναι μέλη των θεσμικών φορέων που υπογράφουν και συμφωνούν τη σύμβαση εργασίας.

2ον. Την επαναφορά στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων της διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού. Οποιεσδήποτε μειώσεις ή αυξήσεις πρέπει να είναι αντικείμενο συλλογικής διαπραγμάτευσης, το αποτέλεσμα της οποίας πρέπει να είναι σεβαστό από την κυβέρνηση, αλλά και από τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς που ενίοτε επιχειρούν να εκφοβίσουν και να εμποδίσουν τις διαπραγματεύσεις. Γιατί η κατάργησή τους επί της ουσίας είναι και αποτέλεσμα ανεύθυνων παρεμβάσεων, χαρακτηρισμών και ενεργειών.

3ον. Τη χρονική επέκταση της μετενέργειας.
Για να διαμορφωθεί όμως ένα νέο τοπίο συλλογικών διαπραγματεύσεων απαραίτητη προϋπόθεση η εγκατάλειψη κάθε εκβιαστικής διαδικασίας και γραφειοκρατικών αγκυλώσεων περί τα εργασιακά, που χαρακτήριζε τόσο το παλαιό καθεστώς όσο και σε υπερθετικό βαθμό το νέο.

Υπό τις παρούσες βέβαια συνθήκες, και έως ότου η νέα κυβέρνηση αναλάβει πρωτοβουλίες, θεωρούμε απαραίτητο οι εργαζόμενοι και οι εργοδότες, εδώ και τώρα, να βρουν τη χρυσή τομή και να υπογράψουν συμβάσεις. Άμεσα. Είναι ο μόνος και μοναδικός ρεαλιστικός τρόπος, σε αυτό το μεσοδιάστημα, να ακυρωθούν στην πράξη διατάξεις του μνημονίου για τις Συλλογικές Συμβάσεις έως ότου αποσαφηνιστούν οποιεσδήποτε άλλες αλλαγές.

Οι από άμβωνος παραινέσεις είναι μάλλον ανεδαφικές και υπερίπτανται της σκληρής κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας.

Καλούμε τους κοινωνικούς διαπραγματευτές και ιδιαίτερα αυτούς που υπογράφουν την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. και έχουν ενσωματωμένη και αποδεδειγμένη κουλτούρα διαπραγμάτευσης και κοινωνικής ευθύνης, να διαμορφώσουμε εντός των προσεχών εβδομάδων, και πάντως έως τις εκλογές, μια καινούργια πρόταση για την επόμενη κυβέρνηση.

Με ιδιαίτερη έμφαση στις ανάγκες της μικρής και μεσαίας επιχειρηματικής κλίμακας που απορροφούν το 75% της απασχόλησης και στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη. Είναι, δε, χαρακτηριστικά και τα αποτελέσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία τα τελευταία 10 χρόνια το 85% των καθαρών νέων θέσεων εργασίας δημιουργήθηκε από τις πολύ μικρές και νέες επιχειρήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v