Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μιχαήλ Γελαντάλις

Στη θέση του Εκηβόλου
ο Μιχαήλ Γελαντάλις

Αποποίηση ευθυνών
Ιουλ 18 2012

Για τις ΜΚΟ "λεφτά υπάρχουν"

Θέμα ημερών είναι η επικύρωση από τον Ρώσο πρόεδρο του ν/σ που χαρακτηρίζει πολλές ΜΚΟ οι οποίες χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό (και δραστηριοποιούνται στη ρωσική επικράτεια) «ξένους πράκτορες».

Οι περιπτώσεις των «πορτοκαλιών εξεγέρσεων» σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ κι οι αποδείξεις για εμπλοκή ποικιλώνυμων ΜΚΟ για τη... Δημοκρατία στις επαναστάσεις χωρών της βόρειας Αφρικής (κυρίως της National Endownment for Democracy στην Αίγυπτο) δείχνουν μία πτυχή που εν μέρει αφορά και την Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια οι κάθε λογής ΜΚΟ (άλλες όντως καθαρές κι άλλες με σκιές ως προς τις πραγματικές στοχεύσεις) άνθησαν στη χώρα μας, κυρίως όμως επί διακυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Στον Τύπο γράφτηκαν πολλά εμπεριστατωμένα άρθρα για «μυστικά κονδύλια», για... μαύρο χρήμα, για αμοιβές συμβούλων κ.λπ., ενισχύοντας την εκτίμηση πως «λεφτά υπάρχουν» (για κάποιους και τα συμφέροντά τους).

Παρά τις συχνές οχλήσεις των ΜΜΕ, η επίσημη Πολιτεία ουδέποτε μπήκε στον κόπο να ανοίξει το θέμα των ΜΚΟ, της χρηματοδότησής τους, των διαδρομών του χρήματος, των pay rolls κ.ά., πόσο μάλλον για ουσιαστικό έλεγχο λ.χ. πόθεν έσχες.

Το θέμα έχει και οικονομική πτυχή (πέραν των άλλων) εάν ανατρέξουμε στις τελευταίες αποκαλύψεις για πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ ή άλλων υπερεθνικών οργάνων και φορέων.

Στο μεταξύ, βγαίνουν στο φως νέες αποκαλύψεις για τα αφεντικά του ΔΝΤ, αυτού του ισχυρού φορέα που υποτίθεται ότι θα... αγόραζε τη δημοκρατία για λογαριασμό των Λευκορώσων.

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ την περίοδο 2004-2007, ο Ισπανός Ροντρίγκο Ράτο, ο οποίος ήταν ενθουσιώδης υποστηρικτής του σχεδίου δέσμευσης δανείων προς τη Λευκορωσία για τον «εκδημοκρατισμό» της, υπήρξε ο επικεφαλής της διαβόητης ισπανικής τράπεζας Bankia, που ήταν και ο μεγαλύτερος δανειστής στην αγορά ακινήτων της Ισπανίας, την περίοδο 2010-2012 .Ο Ράτο άφησε πίσω του 32 δισ. ευρώ ζημία στο ενεργητικό της τράπεζας.

Αυτό το στοιχείο, κατά τη γνώμη μας, λέει πολύ περισσότερα από οποιαδήποτε συζήτηση περί Δημοκρατίας.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα "Φωνή της Ρωσίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v