Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Ανταμ Σμιθ έχει τις λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα

Τέσσερις κανόνες ηλικίας τριών αιώνων αποτελούν τις λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα και τις πρακτικές του τραπεζικού τομέα. Η σημασία της συμμετοχής και της ευθύνης και πώς πρέπει να αρχίσουν να (ξανά)δουλεύουν οι αγορές.

Πριν τρεις αιώνες ο Ανταμ Σμιθ παρουσίασε ένα όραμα στο οποίο η ελεύθερη επιχείρηση θα ήταν η κινητήρια δύναμη στον καπιταλισμό. Ο καιρός, όμως, πέρασε και πολλές από τις ιδέες του αγνοήθηκαν.

Υπάρχουν ουσιαστικά τέσσερα στοιχεία, όπως περιγράφει το video των Financial Times:

1) Οι αγορές δουλεύουν καλύτερα όταν συμμετέχουν όσο περισσότεροι γίνεται. Σήμερα, ειδικά στους τομείς που προκλήθηκαν μεγάλα σκάνδαλα, κυριαρχούν μικρές ομάδες παικτών. Κάτι ιδιαίτερα εμφανές στις μεγάλες τράπεζες.

2) Οι αγορές δουλεύουν καλύτερα όταν οι τιμές είναι διαφανείς σε ένα ευρύ κύκλο αγοραστών και πολιτών. Σε τμήματα του τραπεζικού κόσμου όπου οι κλειστές ομάδες έχουν κυριαρχήσει υπάρχει η «κακή συνήθεια» της αδιαφάνειας.

3) Οι μάνατζερ πρέπει να έχουν μετοχική θέση στην εταιρεία και ευθύνη αν κάτι πάει στραβά. Στις σημερινές τράπεζες οι μέτοχοι ξέρουν πολύ λίγα για το τι γίνεται εντός της εταιρείας και οι μάνατζερ μικρή έκθεση.

4) Ο Ανταμ Σμιθ υπέθετε ότι το χρήμα είναι ενσωματωμένο στην ηθική και στις κοινωνικές σχέσεις. Σήμερα οι τραπεζίτες σχεδιάζουν μαθηματικά μοντέλα που δείχνουν αποσπασμένα από τους πραγματικούς ανθρώπους.

Θυμηθείτε τους κανόνες, βάλτε τους στην πρακτική και κάντε τον καπιταλισμό να δουλέψει, είναι η συμβουλή…

© The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v