Τα κρυπτονομίσματα ως εργαλείο για… τζόγο

Η λογική του παιγνίου «μηδενικού αποτελέσματος» και πώς αντιμετωπίζονται από τις αρχές. Τα «παράθυράκια» για να αποφεύγονται οι νόμοι περί τζόγου και η φορολόγηση των κερδών. Τι σχεδιάζουν οι ρυθμιστικές αρχές.

Επένδυση ή τζόγος τα κρυπτονομίσματα; Απάντηση σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να δώσει η Izabella Kaminska μέσα από το σχετικό video.

Η βασική τους διαφορά από τα νομίσματα είναι ότι δεν φέρουν τόκο. Ετσι, για να κερδίσεις κάτι θα πρέπει να ανέβει η τιμή.

Το Bitcoin υπήρξε τεράστια επιτυχία φέτος, αλλά στον χώρο για κάθε νικητή υπάρχει και ένας εξίσου χαμένος.
Αυτή η λογική ενός «zero sum» παιγνίου (όπου ότι κερδίζει ένας χάνει κάποιος άλλος) οριοθετεί το τι είναι τζόγος, υποστηρίζει. Αντίθετα οι επενδύσεις θεωρείται ότι είναι ένα «θετικό παίγνιο» (σ.σ. υπό την έννοια ότι προσθέτει αξία).

Ενα ακόμα μεγάλο ζήτημα είναι πως χειρίζονται οι αρχές το θέμα. Πολλές χώρες θεωρούν τα κρυπτονομίσματα «εμπόρευμα», άλλες «νόμισμα» και άλλες «ενεργητικό». Όταν ωστόσο θεωρείται «ενεργητικό» οποιαδήποτε κεφαλαιακά κέρδη θα πρέπει λογικά να φορολογηθούν.

Το ενδιαφέρον είναι το πώς χρησιμοποιούνται ως «παραθυράκι» για να αποφεύγονται οι νόμοι περί τυχερών παιχνιδιών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση των ΗΠΑ. Στη Μεγάλη Βρετανία, από την άλλη, το «σύστημα» είναι πολύ πιο χαλαρό καθώς δεν φορολογούνται τα κέρδη ή τα έσοδα από το τζόγο. Ηδη από το 2005 αποφασίστηκε να απορρυθμιστεί η συγκεκριμένη αγορά.

Ως τώρα οι αρχές στις περισσότερες χώρες δεν έχουν αντιμετωπίσει τα κρυπτονομίσματα ως μηχανισμό που δημιουργεί ευκαιρίες για «τζόγο» και κλείνουν προς την φορολόγηση του κέρδους για να αποτρέψουν τις «ακρότητες».

Αρκεί για να σταματήσει τη μετατροπή τους σε ένα μηχανισμό τζογαρίσματος; μένει να φανεί…


Copyright The Financial Times Limited 2017. All rights reserved.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus