Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το «έξυπνο χάπι» που φέρνει νέα δεδομένα στην υγεία

Λύση για όσους δεν εκτελούν σωστά την ιατρική συνταγή που έλαβαν δίνει νέα τεχνολογία η οποία επιτρέπει την καταγραφή της χρονικής στιγμή που καταναλώνονται χάπια. Πώς λειτουργεί και γιατί ανοίγει και σοβαρά θέματα που πρέπει να προβληματίσουν.

Το πρόβλημα με τους ασθενείς που ξεχνούν ή δεν παίρνουν τη σωστή ώρα τα χάπια τους είναι γνωστό. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι ότι πέρα από τα προφανή προβλήματα υγείας που δημιουργεί έχει τεράστιο οικονομικό κόστος: υπολογίζεται μεταξύ 100 και 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στις ΗΠΑ.

Τώρα όμως, όπως εξηγεί το σχετικό video υπάρχουν χάπια που… ξέρουν πότε καταναλώθηκαν. Τα λεγόμενα «έξυπνα χάπια» περιέχουν ένα μικρό αισθητήρα που ενεργοποιείται όταν έρθει σε επαφή με στομαχικά υγρά. Αυτόματα στέλνει σήμα σε ένα επίθεμα (patch) που φορά ο ασθενής και αυτό με τη σειρά του ενεργοποιεί μια εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο του ασθενή που θα στείλει το σήμα πότε πρέπει να αναλωθεί το επόμενο χάπι. Με τη συναίνεση του τελευταίου μπορεί να ενημερώνονται γιατροί αλλά και άλλα πρόσωπα ώστε να έχουν εικόνα.

Η τεχνολογία παρακολούθησης είναι νέα και το χάπι πρόσφατα έλαβε άδεια από τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ. Αυτή ήταν και η πρώτη άδεια για «έξυπνο χάπι», αν και υπάρχουν και άλλες εταιρείες καθώς και πανεπιστήμια που προσπαθούν να μπουν στην συγκεκριμένη αγορά.

Υπάρχουν ωστόσο και προβλήματα. Δεν είναι βέβαιο ότι το χάπι θα ενεργοποιηθεί σε κάθε περίπτωση, ενώ γεννιούνται ηθικά αλλά και θέματα προσωπικών δεδομένων.

Ωστόσο δισεκατομμύρια δολάρια επενδύονται στην ψηφιακή υγεία, ενώ οι αισθητήρες γίνονται μικρότεροι και φθηνότεροι. Όλα αυτά δείχνουν ότι μάλλον θα πρέπει να «καταπιούμε» το έξυπνο χάπι…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v