Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι πραγματικά συμβαίνει με τις τιμές του πετρελαίου

Γιατί η αύξηση της παραγωγής κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν στέκεται ικανή να μειώσει την τιμή. Τα προβλήματα σε κρίσιμες χώρες παραγωγούς, ο ρόλος της Σαουδικής Αραβίας και ο… δάχτυλος του Ντ. Τραμπ.

Σαουδική Αραβία, Ρωσία και χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου ως και ένα εκατομμύριο δολάρια το βαρέλι. Αυτό συνήθως είναι «κακά νέα» για τις τιμές. Αυτή τη φορά ωστόσο τα πράγματα είναι διαφορετικά.

Όπως εξηγείται στο video για διαφορετικούς λόγους Βενεζουέλα, Ιραν και Λιβύη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή, ενώ στις ΗΠΑ οι περιορισμοί που υφίστανται στο δίκτυο αγωγών περιορίζουν τα περιθώρια που υπάρχουν στο σχιστολιθικό πετρέλαιο. Είναι πιο εύκολο να δεις τις τιμές να ανεβαίνουν 10-15 δολάρια το βαρέλι από το να πέφτουν κατά το ίδιο ποσό, λένε ειδικοί.

Η Σαουδική Αραβία που έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την παραγωγή δηλώνει έτοιμη να το κάνει, αλλά αυτό δημιουργεί ανησυχίες για το «μαξιλάρι» προσφοράς μαύρου χρυσού που είναι αναγκαίο σε περίπτωση έκτακτων διακοπών παραγωγής.

Την ίδια στιγμή οι ισορροπίες τόσο εντός του ΟΠΕΚ όσο και μεταξύ των υπόλοιπων παραγωγών είναι εύθραυστες. Η απόφαση συμφωνία του καρτέλ να μην υπάρχουν συγκεκριμένα μεγέθη αντιμετωπίζεται και ως απάντηση στον Ντ. Τραμπ που το έχει κατηγορήσει ότι «αυξάνει τεχνητά τις τιμές».

Σε κάθε περίπτωση για το υπόλοιπο της χρονιάς τα βλέμματα είναι στραμμένα στην προσφορά…

© The Financial Times Limited 2018. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v