Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι ΗΠΑ φοβούνται ότι θα γίνουν... Ιαπωνία

Οι αμερικανοί οικονομολόγοι ανησυχούν για το ότι η «ασθένεια» που πλήττει εδώ και χρόνια την Ιαπωνία μπορεί να επηρεάσει και τις ΗΠΑ. Η γήρανση του πληθυσμού και ο αντίκτυπος στη νομισματική πολιτική.

Κάθε χρόνο 10.000 οικονομολόγοι συγκεντρώνονται σε κάποια περιοχή στην Αμερική για το συνέδριο της Ένωσης Αμερικανών Οικονομολόγων. Τη φετινή χρονιά το βασικό θέμα του συνεδρίου που θα διεξάχθηκε στο Σαν Ντιέγκο ήταν ο κίνδυνος «ιαπωνοποίησης» της αμερικανικής οικονομίας.

Ο λόγος που οι οικονομολόγοι ανησυχούν για το αν οι ΗΠΑ θα μετατραπεί σε Ιαπωνία δεν είναι επειδή είναι ένα άσχημο μέρος για να μένει κανείς. Είναι ο εξής: στην Ιαπωνία ο πληθυσμός γερνάει, όπως συμβαίνει και σε άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Όταν ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού είναι πάνω από 65 ετών, αυτό σημαίνει πως εργάζεται ένα μικρότερο ποσοστό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της ζήτησης στην οικονομία, κάτι που έχει αντίκτυπο στον πληθωρισμό και στα επιτόκια. Και όταν τα επιτόκια είναι χαμηλότερα η κεντρική τράπεζα έχει μικρότερο περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια για να αποτρέψει μια πιθανή ύφεση.

Στο βίντεο των Financial Times διακεκριμένοι οικονομολόγοι και κεντρικοί τραπεζίτες εκφράζουν τις εκτιμήσεις τους για το πόσο πραγματικός είναι ο κίνδυνος «ιαπωνοποίησης» της αμερικανικής οικονομίας και ποια είναι τα κατάλληλα εργαλεία για την αντιμετώπισή του.

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v