Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια ομόλογα έδωσαν αποδόσεις… μετοχών

Τίτλοι προσέφεραν στους τολμηρούς αποδόσεις έως και 40% από το ναδίρ του Μαρτίου, «σοκάροντας» ακόμα και τους ειδικούς. Ποια είναι τα βασικά τους χαρακτηριστικά. Ποιες είναι τώρα οι εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Ποια ομόλογα έδωσαν αποδόσεις… μετοχών
  • των Joe Rennison (Λονδίνο) και Eric Platt (Νέα Υόρκη)

Η αξία των ομολόγων που πωλήθηκαν από τον Μάρτιο από αμερικανικές εταιρείες blue chips, περιλαμβανομένων των Northrop Grumman, Intel και Coca-Cola, έχει εκτιναχθεί καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αποκτήσουν τα ασυνήθιστα υψηλά κουπόνια που προσφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της πιο έντονης φάσης της πανδημίας.

Το ομόλογο ύψους 1 δισ. δολαρίων λήξεως το 2060 της Intel, το οποίο εκδόθηκε λίγο πριν την ανακοίνωση σαρωτικών μέτρων στήριξης της αγοράς εταιρειών ομολόγων από τη Fed, έχει εκτιναχθεί σε περισσότερο από 144 σεντς στο δολάριο, από τα περίπου 98 σεντς που ήταν η τιμή πώλησής του, σύμφωνα με στοιχεία της MarketAxess. Την περίοδο που πωλήθηκε, το ομόλογο πρόσφερε απόδοση άνω του 5% -σχεδόν τέσσερις φορές καλύτερα από την απόδοση του αμερικανικού treasury της πιο μακράς διάρκειας.

Το 30ετές ομόλογο ύψους 2 δισ. δολαρίων της Morgan Stanley, που εκδόθηκε κοντά στον «πάτο» του sell-off της αγοράς ομολόγων στις 19 Μαρτίου, με επιτόκιο 5,6%, έχει αυξηθεί στα 148 σεντς στο δολάριο.

Τέτοιες αποδόσεις μοιάζουν με αυτές που προσφέρονται στην αγορά μετοχών, όπου ο δείκτης αναφοράς S&P 500 καταγράφει άνοδο 34% από το ναδίρ του Μαρτίου.

«Οι κινήσεις των τιμών είναι σοκαριστικά μεγάλες», ανέφερε ο Matt King, global macro strategist της Citigroup. «Όμως είναι η φυσική συνέπεια ενός από τα πιο απότομα sell-off στην ιστορία, που ακολουθήθηκε από το πιο απότομο ράλι επανόδου».

Τα ομόλογα -ιδιαίτερα τα επενδυτικής βαθμίδας ομόλογα με υψηλή αξιολόγηση- σπανίως αποφέρουν τόσο γρήγορα αποδόσεις, καθώς οι επενδυτές συνήθως τα αγοράζουν για το σταθερό τους εισόδημα αντί για την ανατίμησή τους. Τέτοιες απότομες εναλλαγές αποτελούν ένδειξη ότι οι επενδυτές διαμαρτύρονται για τα υψηλά επιτόκια τα οποία αναγκάστηκαν να πληρώσουν οι εκδότες, την ώρα που κλονιζόταν η αγορά.

Τώρα, η απόδοση του ομολόγου της Intel είναι μόλις 3% και της Morgan Stanley 3,1%, ευθυγραμμίζονται δηλαδή με τις αποδόσεις των ομολόγων που εκδόθηκαν πιο πρόσφατα.

Τα ομόλογα πιο μακράς ωρίμανσης, που κυριαρχούν στις εκδόσεις με τις καλύτερες επιδόσεις, είναι πιο ευάλωτα στις μεγάλες κινήσεις τιμών. Αλλά ακόμα και τα ομόλογα πιο σύντομης ωρίμανσης έχουν προσφέρει εντυπωσιακές αποδόσεις -περιλαμβανομένων ορισμένων τίτλων που εκδόθηκαν από εταιρείες χαμηλότερης αξιολόγησης.

Ένα πενταετές ομόλογο ύψους 500 εκατ. δολαρίων που πούλησε στις αρχές Μαΐου η Avis Budget Car Rental, η οποία αξιολογείται ως «junk», αυξήθηκε στα 117 σεντς στο δολάριο αυτή την εβδομάδα. Η προβληματική εταιρεία διαχείρισης κρουαζιερών Viking είδε το πενταετές ομόλογό της, ύψους 675 εκατ. δολαρίων, να αυξάνεται στα 115 σεντς, ενώ ένα δεκαετές ομόλογο που πούλησε η Ford τον Απρίλιο, ένα μήνα αφού η αυτοκινητοβιομηχανία υποβαθμίστηκε σε junk, έχει σκαρφαλώσει στα 119 σεντς.

Ένα σημείο καμπής για την αγορά ήρθε στις 23 Μαρτίου, όταν η Fed παρενέβη για να στηρίξει την αγορά εταιρικών ομολόγων, φτάνοντας μέχρι του να δεσμευτεί πως θα αρχίσει να αγοράζει το χρέος των μεγάλων επιχειρήσεων, προκειμένου να συμβάλει στη στήριξη των τιμών.

Αν και η Fed δεν έχει παρουσιάσει πλήρως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της, ωστόσο οι επενδυτές έχουν ρίξει σχεδόν 40 δισ. δολάρια σε funds ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας από τότε που η κεντρική τράπεζα έκανε την ανακοίνωση, σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global. Αυτό με τη σειρά του συνέβαλε στο να τροφοδοτηθεί η έκδοση-ρεκόρ ομολόγων.

Ανάλυση ομολόγων ύψους 965 δισ. δολαρίων που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ τις αρχές Μαρτίου από την πλατφόρμα συναλλαγών ομολόγων MarketAxess, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό των Financial Times, έδειξε πως τα ομόλογα τώρα διαπραγματεύονται περισσότερο από 70 δισ. δολάρια πάνω από την ονομαστική τους αξία.

«Αν ήσουν πρόθυμος να δανείσεις σε επιχειρήσεις, όταν οι αγορές δεν είχαν ρευστότητα και υπήρχε τεράστια αβεβαιότητα, τότε ανταμείφθηκες γι’ αυτό», σχολίασε ο Ashish Shah, επικεφαλής του τμήματος σταθερού εισοδήματος της Goldman Sachs Asset Management.

Το πιστωτικό fund της GSAM για τίτλους επενδυτικής βαθμίδας έχει αυξηθεί κατά 20% από τις 23 Μαρτίου, αυξάνοντας τις αποδόσεις από την αρχή του έτους στο περίπου 4%, σύμφωνα με στοιχεία της Morningstar Direct.

Άλλα funds ανέκαμψαν. Το fund εταιρικών ομολόγων ύψους 1,2 δισ. δολαρίων της American Funds ξεχωρίζει ως ένα από τα funds εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας με τις καλύτερες επιδόσεις, έχοντας καταγράψει άνοδο 8,8% από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τη Morningstar. Στο χειρότερο σημείο του Μαρτίου, υποχωρούσε κατά 7,5%.

Το αντίστοιχο fund της Pimco, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα του είδους του, με σχεδόν 18 δισ. δολάρια υπό διαχείριση, ανέκαμψε μετά τις απώλειες άνω του 12% που σημείωνε από την αρχή του έτους τον Μάρτιο, καταγράφοντας τώρα κέρδη 1,6%.

Γενικά, οι πιστώσεις επενδυτικής βαθμίδας έχουν αποφέρει 15,7% από τότε που παρενέβη η Fed, σύμφωνα με δείκτη της Ice Data Services.

Ωστόσο, αρκετοί αναλυτές λένε πως η αγορά έχει κι άλλο δρόμο μπροστά της, παρότι οι αποδόσεις των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας πλησιάζουν τα ιστορικά χαμηλά που είχαν σημειωθεί στις αρχές του έτους, σύμφωνα με τον δείκτη της Ice. Η ήπια νομισματική πολιτική αναμένεται να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα τα επιτόκια, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές αναγκάστηκαν να στραφούν στα υψηλότερου κινδύνου εταιρικά ομόλογα, προκειμένου να έχουν υψηλότερες αποδόσεις.

Επιπλέον, καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να βγαίνουν από την ύφεση που προκάλεσε η εξάπλωση του κορωνοϊού, είναι πιθανό να παγιωθεί το στοιχείο της επιφυλακτικότητας και της συντηρητικής διαχείρισης, λένε οι αναλυτές. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρξει εξοικονόμηση μετρητών, οι πωλήσεις νέων μετοχών θα μειωθούν και το υφιστάμενο χρέος θα αποπληρωθεί, κάτι που θα επωφελήσει τους επενδυτές της αγοράς αυτής.

«Αυτό που βλέπουμε είναι τα πρώιμα στάδια ενός νέου πιστωτικού κύκλου», ανέφερε ο Viktor Hjort, παγκόσμιος επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της BNP Paribas. «Τότε είναι που έχει διψήφιες αποδόσεις σε πιστώσεις επενδυτικής βαθμίδας».

© The Financial Times Limited 2020. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v