Πώς «προετοιμάστηκαν» οι fund managers για τις γερμανικές εκλογές

Τι σηματοδοτεί η αύξηση των αποδόσεων στα bunds τα τελευταία 24ωρα. Η αναμονή για μια πολιτική στροφή και το ερώτημα της έκτασης που θα λάβει. Ποιο είναι το κυβερνητικό σχήμα που μπορεί να τρομάξει τους επενδυτές.

Πώς «προετοιμάστηκαν» οι fund managers για τις γερμανικές εκλογές
  • του Tommy Stubbington

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για τις επιπτώσεις των εξαιρετικά αβέβαιων γερμανικών εκλογών την Κυριακή, με ορισμένους αναλυτές να λένε πως οι αγορές ομολόγων της Ευρώπης ήδη υπονοούν μια πολιτική στροφή στην μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής.

Η κάλπη παραμένει αβέβαιη, αφήνοντας τους fund managers απρόθυμους να στοιχηματίσουν για τους πιθανούς συνασπισμούς που μπορεί να χρειαστεί μήνες μετεκλογικού παζαρέματος για να σχηματιστούν.

Ακόμα και έτσι, η όψιμη άνοδος των Σοσιαλδημοκρατών στις δημοσκοπήσεις έχει αφήσει τους επενδυτές να περιμένουν μια κυβερνητική συμμαχία που θα «γέρνει» προς τα αριστερά. Αυτό θα μπορούσε να φέρει μια εποχή πιο ελεύθερων δαπανών στο Βερολίνο, που θα απομακρύνεται από την έμφαση που δόθηκε στη μείωση του χρέους κατά τα 16 χρόνια της Angela Merkel στην εξουσία.

«Νομίζω πως θα υπάρξει μια πολιτική στροφή όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα», εκτιμά ο Gareth Colesmith, της Insight Investment. «Το ερώτημα για τις αγορές είναι πόσο μεγάλη (θα είναι αυτή η στροφή)».

Η άνοδος του SPD, με οδηγό τον Olaf Scholz, κατά τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας έχει συμπέσει με «μια αξιοσημείωτη αλλαγή ταχύτητας» στην αγορά για τα γερμανικά ομόλογα, σύμφωνα με τον Richard McGuire της Rabobank. Ένα sell-off που ξεκίνησε στα τέλη Αυγούστου ώθησε την απόδοση του 10ετούς ομολόγου της χώρας στο υψηλό τριμήνου του -0,25% την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό που προκύπτουν από τα γερμανικά προστατευμένα για τον πληθωρισμό κρατικά ομόλογα –γνωστά και ως break-even – έχουν αυξηθεί απότομα, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο τους από το 2013, λίγο πάνω από το 1,6% για την επόμενη δεκαετία.

Οι κινήσεις αυτές οφείλονται εν μέρει σε παγκόσμιες δυνάμεις που τείνουν να καθοδηγούν ταυτόχρονα τις μεγάλες αγορές ομολόγων του κόσμου. Αλλά η άνοδος των αποδόσεων των γερμανικών ομολόγων και των break-evens έχει ξεπεράσει αυτήν άλλων μεγάλων αγορών όπως των ΗΠΑ, υποδηλώνοντας πως οι εκλογές έχουν προκαλέσει αβεβαιότητα σε μια τυπικά σταθερή αγορά, σύμφωνα με τον McGuire.

«Οι επενδυτές απαιτούν μεγαλύτερη αποζημίωση όταν διαπραγματεύονται bunds, λόγω της δυσκολίας να προβλέψουν την βραχυπρόθεσμη κατεύθυνση της γερμανικής πολιτικής». προσθέτει.

Η σύνθεση της όποιας συμμαχίας με το SPD θα είναι κρίσιμης σημασίας. Ένας ακόμα «μεγάλος συνασπισμός» με τους Χριστιανοδημοκράτες της Merkel πιθανότατα θα σηματοδοτούσε τη συνέχεια, ιδιαίτερα καθώς και ο ίδιος ο Scholz δεν θεωρείται υπέρμαχος των ελεύθερων δαπανών. Οι δημοσιονομικά συντηρητικοί Ελεύθεροι Δημοκράτες επίσης θα αποτελούσαν πιθανότατα μια περιοριστική επιρροή.

Οι Πράσινοι, που για λίγο έφτασαν στην κορυφή των δημοσκοπήσεων τον άνοιξη, θα μπορούσαν να κουνήσουν το SDP λίγο προς την άλλη κατεύθυνση, καθώς είναι το μόνο κόμμα που έχει ζητήσει ξεκάθαρα μια μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση για το συνταγματικό «φρένο χρέους» στις γερμανικές δαπάνες, έναν κανόνα που ήρθη προσωρινά κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και οποιαδήποτε ένδειξη πως το αριστερό Die Linke μπορεί να κληθεί για να ενταχθεί στη νέα κυβέρνηση θα εκλαμβάνονταν από τις αγορές ως ένδειξη πολύ μεγαλύτερου δημοσιονομικού ριζοσπαστισμού.

«Αν έχεις μια κυβέρνηση της οποίας θα ηγείται η κεντροαριστερά, ακόμα και αν περιλαμβάνει τους Ελεύθερους Δημοκράτες, θα έχει μεγαλύτερη τάση να ξοδέψει χρήματα», είπε ο Peter Schaffrik της RBC Capital Markets.

Ο Schaffrik σημείωσε πως η μεγαλύτερη αντίδραση μπορεί να μην είναι στην εσωτερική αγορά ομολόγων της Γερμανίας, αλλά στο χρέος υψηλότερου ρίσκου σε άλλες περιοχές της ευρωζώνης, δεδομένου ότι το SPD και οι Πράσινοι είναι πιο δεκτικοί απ’ ότι τα κεντροδεξιά κόμματα σε έναν μεγαλύτερο ρόλο για τον δανεισμό και τις δαπάνες σε επίπεδο ΕΕ. Η γερμανική υποστήριξη προς τον διαμοιρασμό του δανεισμού θα ενίσχυε τα ομόλογα χωρών όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Οι περισσότεροι επενδυτές δεν αναμένουν ξαφνική εκτίναξη του γερμανικού κόστους δανεισμού, που στη 10ετή λήξη κινούνται κάτω του μηδενός εδώ και περισσότερο από δυο χρόνια. Όμως, μια απομάκρυνση από την «τσιγκουνιά» του Βερολίνου θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθεί η έλλειψη γερμανικού χρέους, το οποίο οι επενδυτές εποφθαλμιούν, ως το υπέρτατο ασφαλές καταφύγιο της ευρωζώνης.

«Μέρος του λόγου για τον οποίο τα bunds τελούν υπό διαπραγμάτευση με τόσο χαμηλά επιτόκια είναι η σπανιότητά τους –δεν υπάρχουν αρκετοί γερμανικοί τίτλοι για να ικανοποιηθεί η ζήτηση γι’ αυτούς», ανέφερε ο Mark Dowding της BlueBay Asset Management. «Η δημιουργία επιπλέον τίτλων θα μπορούσε να οδηγήσει στο να χαλαρώσει αυτή η τάση».

Ακόμα και έτσι, όμως, ο Dowding αναφέρει πως οι επενδυτές θα πρέπει να είναι επιφυλακτικοί ως προς τα βαριά στοιχήματα εναντίον των bunds, εκτός και αν υπάρχει στα χαρτιά κάποια δραματική εκτίναξη του δανεισμού, ιδιαίτερα δεδομένης της συνεχιζόμενης παρουσίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως αγοραστή ομολόγων. Ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό μόνο στην περίπτωση ενός «κόκκινου-κόκκινου-πράσινου» συνασπισμού των Σοσιαλδημοκρατών, του Die Linke και των Πρασίνων, σύμφωνα με τον Dowding.

«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ‘business as usual’», σχολίασε.

© The Financial Times Limited 2021. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v