Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι επενδυτές ψάχνουν τώρα για ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές μετοχές

Τι τροφοδοτεί την στροφή από άλλες περιοχές στη Γηραιά Ηπειρο. Το σενάριο για την τέταρτη «υπερ-φούσκα» στις ΗΠΑ και πώς απαντούν οι επενδυτές στο δίλημμα «ανάπτυξη» ή «αξία». Οι αποδόσεις από το ξεκίνημα της χρονιάς.

Οι επενδυτές ψάχνουν τώρα για ευκαιρίες στις ευρωπαϊκές μετοχές
  • του George Steer (Λονδίνο)

Oι επενδυτές κυνηγούν ευκαιρίες σε παρατημένες γωνιές της αγοράς μετοχών της Ευρώπης, καθώς τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών να περιορίσουν τα ισχυρά προγράμματα τόνωσης περιορίζουν την ελκυστικότητα των πιο λαμπερών τεχνολογικών εταιρειών.

Ο δείκτης του MSCI για τις μετοχές αξίας έχει κάνει άλμα σχεδόν 5% τις πρώτες τρεις εβδομάδες του 2022 με βάση τις συνολικές αποδόσεις, ξεπερνώντας κατά πολύ την πτώση 5% του ευρύτερου παγκόσμιου δείκτη για τις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών. Το χάσμα στις αποδόσεις σε τοπικό νόμισμα θα σηματοδοτούσε την μεγαλύτερη μηνιαία υπεραπόδοση που έχει καταγραφεί ποτέ, εάν συνεχιστεί και τον υπόλοιπο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet στο κλείσιμο της Πέμπτης.

Οι μετοχές αξίας – εταιρείες που τιμολογούνται φθηνά σε σύγκριση με θεμελιώδη όπως τα κέρδη ή η λογιστική αξία- έχουν υστερήσει, καθώς πιο «τολμηρές» αλλά πιο πλουσιοπάροχα αποτιμημένες τεχνολογικές μετοχές «ανθίζουν». Οι ευρωπαϊκές μετοχές αξίας έχουν υπεραποδώσει της ευρύτερης παγκόσμιας αγοράς μόνο δυο χρονιές μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ωστόσο, η εκτίναξη των αποδόσεων των παγκόσμιων ομολόγων και οι προσδοκίες πως οι κεντρικές τράπεζες θα χρειαστεί να περιορίσουν τα μέτρα οικονομικής στήριξης που πήραν στις αρχές της πανδημίας, έχουν οδηγήσει σε μια απότομη στροφή της δυναμικής.

Στις ταχέως αναπτυσσόμενες, αλλά πιο κερδοσκοπικές αμερικανικές τεχνολογικές μετοχές συνεχίζεται φέτος το βαρύ ξεπούλημα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια αρκετές φορές από τα σημερινά ιστορικά χαμηλά. Τα υψηλότερα επιτόκια θεωρούνται ως ιδιαίτερα επώδυνα  για τις μετοχές σε ταχέως αναπτυσσόμενες εταιρείες, επειδή διαβρώνουν την τρέχουσα αξία των προβλεπόμενων μελλοντικών τους κερδών.

Στην αίσθηση αβεβαιότητας έρχεται να προστεθεί η δήλωση του συνιδρυτή της GMO, Jeremy Grantham, που την Πέμπτη προειδοποίησε σε σημείωμα προς τους επενδυτές πως «σήμερα στις ΗΠΑ βρισκόμαστε στην τέταρτη υπερ-φούσκα των τελευταίων εκατό ετών».

Οι επενδυτές σε αμερικανικές μετοχές «αναγνωρίζουν πως αυτό το περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων μπορεί να μην είναι το καλύτερο γι’ αυτούς», ανέφερε η Liz Young, chief investment officer της SoFi. «Η Ευρώπη είναι μια σπουδαία επιλογή».

Οι ενεργειακό κολοσσοί BP και Royal Dutch Shell και οι χρηματοοικονομικοί όμιλοι HSBC και Allianz είναι μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών μετοχών αξίας που έχουν ήδη σημειώσει σημαντικά κέρδη το 2022. Και οι τέσσερις εταιρείες διαπραγματεύονται λιγότερο από 11 φορές τα αναμενόμενα κέρδη του επόμενου έτους, σημαντικά λιγότερο από τους πολλαπλασιαστές 49x ή 100x για των Nvidia και Tesla στη Wall Street αντίστοιχα.

Μια ακόμα ένδειξη πως υπάρχει αλλαγή κλίματος, είναι ότι τα funds που διακρατούν μετοχές του ευρωπαϊκού χρηματοοικονομικού κλάδου έχουν συγκεντρώσει 1,4 δισ. δολάρια από χρήμα νέων πελατών μέχρι στιγμής φέτος, σύμφωνα με την Bank of America. Ο κλάδος έκανε ράλι το περασμένο έτος, αλλά πολλές εταιρείες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με υποτονικούς πολλαπλασιαστές κερδών, καθώς δυσκολεύτηκαν μετά από χρόνια χλιαρής οικονομικής ανάπτυξης και χαμηλών επιτοκίων.

Αν και οικονομικά ευαίσθητες μετοχές στις ΗΠΑ επίσης προσελκύουν την προσοχή των επενδυτών – ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης KBW για παράδειγμα έχει κέρδη περισσότερο από 6% από την αρχή του έτους – «πολλοί επενδυτές είναι απλώς overweight για αμερικανικά large caps και ψάχνουν να το διαφοροποιήσουν και αυτό» ανέφερε η Young.

Αυτό το κλίμα απηχούν οι αναλυτές της UBS, που την περασμένη εβδομάδα είπαν πως μια προσπάθεια να καλυφθεί το έδαφος στο trading χαμηλότερης αποτίμησης κυκλικών μετοχών την είχαν ενθαρρύνει να συμβουλεύσει πελάτες να δώσουν στις ευρωπαϊκές μετοχές μια θέση «overweight» στα χαρτοφυλάκιά τους σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Άλλοι πιστεύουν πως η στροφή που έκαναν οι επενδυτές τον Ιανουάριου θα αποδειχθεί βραχύβια. «Η Ευρώπη κρατιέται σχετικά καλά, ενώ οι αγορές πέφτουν στις ΗΠΑ», ανέφερε ο στρατηγικός αναλυτής της Barclays, Emmanuel Cau, «αλλά δεν νομίζουμε πως έχει νόημα να διαφοροποιείσαι από την αμερικανική αγορά δεδομένης της μεγάλης δύναμης των εταιρικών κερδών της».

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v