Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Coinbase και πώς σφίγγει ο αμερικανικός κλοιός γύρω από τα crypto

Οι κατηγορίες κατά του Coinbase για εσωτερική πληροφόρηση έχουν σημαντικές προεκτάσεις για την αγορά κρυπτονομισμάτων. Ο ρόλος της SEC, η CFTC και το πρόβλημα της δικαιοδοσίας των ρυθμιστικών αρχών.

Η Coinbase και πώς σφίγγει ο αμερικανικός κλοιός γύρω από τα crypto

Η βιομηχανία κρυπτονομισμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται στη δίνη των κατηγοριών της περασμένης εβδομάδας για εσωτερική πληροφόρηση, που κατατέθηκαν από ομοσπονδιακούς εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατά ενός πρώην υπαλλήλου της Coinbase και των συνεργατών του.

Η προφανής διαπίστωση είναι ότι αυτές οι κατηγορίες έχουν κάνει τους ανθρώπους να μιλάνε για το πώς οι εισαγγελείς και οι ρυθμιστικές αρχές εντοπίζουν και καταπολεμούν φερόμενα οικονομικά εγκλήματα στην αγορά κρυπτονομισμάτων.

Η λιγότερο προφανής διαπίστωση, αλλά πολύ σημαντική, είναι ότι οι κατηγορίες της SEC στηρίζουν επίσης την προσπάθεια της ρυθμιστικής αρχής της Wall Street να αποκτήσει δικαιοδοσία στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων.

Η SEC, όπως υποδηλώνει το όνομά της, έχει αρμοδιότητα στα χρεόγραφα (securities), ενώ η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Προθεσμιακών Συμβολαίων σε Εμπορεύματα (CFTC) εποπτεύει τα παράγωγα (πράγματα όπως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που παρακολουθούν το πετρέλαιο και τα επιτόκια).

«Η υπόθεση έχει σημαντικές προεκτάσεις και δεν έχουν τόσο να κάνουν με την εσωτερική πληροφόρηση per se αλλά με το γεγονός ότι οι κατηγορίες βασίζονται σε μια απόφανση ότι μια σειρά από tokens που διαπραγματεύονται στο Coinbase . . . είναι χρεόγραφα» μου είπε αυτή την εβδομάδα ο Πίτερ Φοξ, συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Scoolidge Peters Russotti & Fox.

Η Coinbase επανέλαβε τη μακροχρόνια θέση της ότι «δεν καταχωρεί χρεόγραφα στην πλατφόρμα της. Τέλος». Ωστόσ, η οπτική της Coinbase θα αμφισβητηθεί σοβαρά αν η SEC κερδίσει την υπόθεση περί εσωτερικής πληροφόρησης.

«Αν αυτή η πτυχή της υπόθεσης παραμείνει στο επίκεντρο, τότε θα υπάρξει νομολογία που θα καθιερώνει τουλάχιστον σε επίπεδο πρωτοβάθμιου δικαστηρίου ότι εννέα tokens που διαπραγματεύονται στο Coinbase είναι χρεόγραφα. Αν η Coinbase εμπλέκεται στη διαπραγμάτευση χρεογράφων, πρέπει να εγγραφεί στην SEC, πιθανώς ως εθνικό χρηματιστήριο χρεογράφων» πρόσθεσε η Φοξ.

Από την άλλη, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στο Κογκρέσο μια προσπάθεια να αναλάβει την ρύθμιση της αγοράς κρυπτονομισμάτων η CFTC – κάτι που επιθυμούν πολλές εταιρείες κρυπτογράφησης. Δικομματικό νομοσχέδιο που εισήχθη τον Ιούνιο από τις γερουσιαστές Κρίστεν Γκίλιμπραντ και Σίνθια Λούμις θα δώσει στον επόπτη των παραγώγων τον πρώτο λόγο στα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία.

Η CFTC κάνει επίσης κινήσεις για να ενισχύσει την ικανότητά της να ελέγχει τις αγορές ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Ένα νέο Γραφείο Τεχνολογικής Καινοτομίας αντικαθιστά μια παλιά ομάδα για τον έλεγχο των fintech — την LabCFTC.

Αν η CFTC γίνει η κύρια ρυθμιστική αρχή για τα κρυπτονομίσματα των ΗΠΑ, αυτό θα ήταν ευπρόσδεκτο νέο για εταιρείες όπως η Coinbase που έχουν επικρίνει τη SEC για «ρύθμιση μέσω επιβολής» και γιατί χαρακτήρισε εσφαλμένα – κατά τη γνώμη τους – τα tokens ως χρεόγραφα.

«Αυτό για τη ρύθμιση μέσω επιβολής έρχεται διαρκώς στο προσκήνιο. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές η αφήγηση στον κλάδο είναι ότι η SEC δεν παρέχει σαφήνεια και νομίζω ότι υπάρχει βάση σε αυτή την άποψη», μου είπε ο Νικ Λοσούρντο, συνεργάτης στη δικηγορική εταιρεία Goodwin Procter και πρώην σύμβουλος της SEC.

© The Financial Times Limited 2022. All rights reserved.
FT and Financial Times are trademarks of the Financial Times Ltd.
Not to be redistributed, copied or modified in any way.
Euro2day.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v